ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδική αντίδραση σε Ευρώπη και Χ.Α.

Ανοδική αντίδραση σε Ευρώπη και Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Τα χθεσινοβραδινά, σημαντικά, κέρδη της Wall Street. δείχνουν ότι επαναφέρουν τα θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές και στην ανοδική αντίδραση δείχνει να συμμετέχει και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, τα ενεργά χαρτοφυλάκια στις διεθνείς αγορές εκτιμούν ότι θα αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων τους.

Από την άλλη, η Goldman Sachs άσκησε κριτική στους προγραμματισμένους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι διακινδυνεύουν να καταστρέψουν τη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία ανεβάζοντας τα κόστη, την ώρα που υπάρχουν πιέσεις στις τιμές, ενώ θα είναι πλήγμα περισσότερο στους συμμάχους τους παρά στους υπόλοιπους. Επίσης, θα δημιουργήσουν μια αγορά δύο επιπέδων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σημείωσε σε έκθεσή της ότι "οι δασμοί στις εισαγωγές κάνουν τις ΗΠΑ λιγότερο ανταγωνιστικές ανεβάζοντας τις τιμές στα πρώτες ύλες".

Η τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη πρόσθεσε ότι "με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, οι μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις θα είναι στον Καναδά, το Μεξικό και την ΕΕ και, από ειρωνεία, θα είναι λιγότερες σε Κίνα και Ρωσία".

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση των πρώτων τεσσάρων ωρών συνεδρίασης βρήκε τον γενικό δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να επιστρέφει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και τον τζίρο να ξεπερνά τα 32 εκατ., από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούν "πακέτα".

Το +2,54% του τραπεζικού δείκτη ασφαλώς και δείχνει τους, μέχρι στιγμής, πρωταγωνιστές ημέρας, καθώς όλες οι τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης κινούνται με θετικό πρόσημο, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη FTSE25, με οριακά αρνητική μεταβολή κινούνται μόνο οι Aegean Airlines(-0,89%), 3E (-0,26%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,58%), Motor Oil (-0,77%), Τιτάν (-0,72%) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,20%).

Από τις μετοχές που προσπαθούν για ψηλότερα ξεχωρίζουν οι ΔΕΗ (+3,43%) και Jumbo (+3,64%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολουθούν οι ΕΧΑΕ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Σαράντης.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης θα ήταν θετική ένδειξη η επιστροφή, με κλείσιμο, του γενικού δείκτη, υψηλότερα των 810 - 811 μονάδων.