ΑΓΟΡΕΣ

Ανθεκτικό το ευρώ στο σοκ των ιταλικών εκλογών

Συνάλλαγμα: Το ευρώ ενισχύεται στα 1,1326 δολάρια	 - Κεντρική Εικόνα

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ δολαρίου. Το ευρώ απεδείχθη ανθεκτικό στο σοκ των ιταλικών εκλογών, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς τα απόγευμα στα 1,2323 δολ. από το επίπεδο των 1,2317 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Πέμπτη.

Το μεγάλο ερωτηματικό αφορά το κατά πόσο ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, θα επαναπροσδιορίσει τη θέση της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τους μελλοντικούς κινδύνους στο μέτωπο του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, γεγονός που θα επηρεάσει και τη συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στην ΗΔΑΤ παρατηρήθηκε και σήμερα έντονη συναλλακτιή δραστηριότητα, καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές, ύψους 23 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου λήξεως 30-01-2028 διαμορφώθηκε στο 4,30% από 4,45% που ήταν την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,62% να διαμορφωθεί στο 3,78% από 3,83% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,191%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,223%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,272%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,329% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,370%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,2307 δολάρια