ΕΛΛAΔΑ

«Κάθαρση» στο θέμα της Novartis ζητεί το 78% των πολιτών - Κλείνει η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Δέκα κάλπες στην Ολομέλεια της Παρασκευής για τη Novartis - Κεντρική Εικόνα

Αλλαγές στις πολιτικές ισορροπίες επέφερε το σκάνδαλο Novartis. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για την «Κυριακάτικη Δημοκρατία», που διενεργήθηκε μετά τη συζήτηση στη Βουλή, προκύπτει ότι το 78% ζητά κάθαρση για το σκάνδαλο, ενώ το 73% θέλει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. 

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει μείωση της διαφοράς ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.  

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει ότι:

  • Επτά στους 10 (70%) παρακολούθησαν τη σχετική συζήτηση ή έχουν άποψη για το συγκεκριμένο θέμα 
  • Μόνο το 5% επιλέγει ως καλύτερο το να διατηρηθεί ως έχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών: 39% απαντά «να αλλάξει» και 34% «να καταργηθεί»
  • Αντίθετα μόλις το 11% επιλέγει ως καλύτερο το να καταργηθούν οι διατάξεις περί προστατευόμενων μαρτύρων: 31% απαντά «να αλλάξουν» και άλλοι τόσοι «να διατηρηθούν ως έχουν»
  • Μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν τη σχετική συζήτηση ή έχουν άποψη για το θέμα –η συντριπτική πλειονότητα εκτιμά ότι είναι σκάνδαλο («Σίγουρα» και «Μάλλον» 81%) και συμφωνεί με τη σύσταση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης που ψηφίστηκε στη Βουλή για τη διερεύνηση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα. («Σίγουρα» και «Μάλλον» 78%)
  • Μοιράζονται οι απόψεις για το αν αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση: Οι μισοί (51%) απαντούν αρνητικά και οι υπόλοιποι (46%) καταφατικά. Το 3% δεν έχει άποψη ή δεν απαντά. Στην πρόθεση ψήφου αν και η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη αποτυπώνεται μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο πρώτων σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έρευνα της εταιριας μας (τέλος Ιανουαρίου) και επιστροφή της περίπου στα «προ συλλαλητηρίων» επίπεδα. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ευδιάκριτη άνοδο (22% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή) και της Νέας Δημοκρατίας μικρή κάμψη (31,5% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή) – αντίστροφη πορεία από αυτή που είχαμε καταγράψει στο τέλος του Ιανουαρίου, στην κορύφωση του Σκοπιανού.

Όπως αναφέρει η «Κυριάκατικη Δημοκρατία», μικρή κάμψη καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής (Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι) και μοιράζεται την τρίτη θέση με τη Χρυσή Αυγή (8,5% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή και οι δύο).

Το ποσοστό της «γκρίζας ζώνης» (Αποχή, Λευκό – Ακυρο, Αναποφάσιστοι), παραμένει σε υψηλά επίπεδα (21%). Σημαντικό τμήμα της (32%) αποτελούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Διψήφιο ποσοστό (12%) προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία ενώ μικρότερα αλλά αξιόλογα ποσοστά ανήκουν σε ψηφοφόρους των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.