ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβόπουλος: Επενδυτικό σοκ 80 δισ. ευρώ χρειάζεται η χώρα

Προβόπουλος: Επενδυτικό σοκ 80 δισ. ευρώ χρειάζεται η χώρα - Κεντρική Εικόνα

Η χώρα έχει ανάγκη από ένα επενδυτικό σοκ ύψους τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ, για να επιστρέψει στην ανάπτυξη, δήλωσε ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της βουλγαρικής Postbank, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Παράλληλα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι μετά από χρόνια επώδυνων προσαρμογών και καθώς η ανάκαμψη σταθερά εντείνεται, υπάρχει κίνδυνος μεταρρυθμιστικής κόπωσης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως είπε, η ελληνική οικονομία εμφανίζει, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικής κατανάλωσης, το οποίο έχει σκαρφαλώσει στο 70% και το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων, ενώ στάθηκε στην παράμετρο του υψηλού δημοσίου χρέους, το οποίο χαρακτήρισε ως «αυριανούς φόρους», καθώς και στο πώς η χώρα θα εφαρμόσει ένα δικό της μνημόνιο, που θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

Για τις επενδύσεις, τόνισε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα αντιπροσώπευαν το 24% του ΑΕΠ το 2007, τη στιγμή που το 2016 έκλεισαν μόλις στο 12% του ΑΕΠ.

Ο κ. Προβόπουλος υπενθύμισε ότι το κεφάλαιο της χώρας από το 2010 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά περίπου 80 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι η χώρα για να βρεθεί ξανά σε ανάπτυξη, χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ τουλάχιστον τέτοιας τάξης μεγέθους.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα, σε σχέση με τη μεταφορά της ευθύνης της τραπεζικής εποπτείας και εξυγίανσης από το εθνικό επίπεδο στον ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό και τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης.

«Το βήμα αυτό δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για βαθύτερη χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση εντός της Ευρώπης. Είναι επιτακτικό να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση σε όλες τις εκφάνσεις της και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μεταφερθούν από το εθνικό επίπεδο στον ενιαίο ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο ο μηχανισμός χρηματοδότησης της εξυγίανσης των τραπεζών όσο και τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων. Αυτές είναι από τις προτάσεις για τις οποίες θα δούμε να λαμβάνονται αποφάσεις σύντομα ελπίζω» κατέληξε ο κ. Προβόπουλος.

Για τον κίνδυνο μεταρρυθμιστικής κόπωσης, ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι «η κόπωση αυτή ενδέχεται να μειώσει την πολιτική επιθυμία και προθυμία για τη συνέχιση διαρθρωτικών αλλαγών και τη διόρθωση του οικοδομήματος της ΟΝΕ, που είναι ημιτελές ακόμη. Η βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης πιθανώς να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας και να αποδυναμώσει την αντίληψη του επείγοντος που υπήρχε όσο η κρίση ήταν σε εξέλιξη. Πιστεύω λοιπόν ότι θα πρέπει τις καλύτερες οικονομικές συνθήκες που σήμερα βιώνουμε να τις δούμε σαν παράθυρο ευκαιρίας, για να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές που δεν έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, ώστε να βεβαιωθούμε ότι η επόμενη κρίση δεν μας πιάσει σε αδύναμη θέση όπως στο παρελθόν».

«Έχοντας σαν οδηγό τα διδάγματα της κρίσης, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η επόμενη θα μας βρει πιο ανθεκτικούς και θα οδηγήσει σε περαιτέρω σύγκλιση των οικονομιών στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι η συζήτηση για το πότε θα αρχίσει η αλλαγή της τάσης της νομισματικής πολιτικής επί το αυστηρότερο στην ΕΕ έχει ήδη ανοίξει.

«Βεβαίως όταν αυτή η αλλαγή γίνει, θα πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί μπορεί να δημιουργήσει τεράστιες αναταράξεις, κάποιες από τις οποίες βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες να εκτυλίσσονται στις ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ακόμη ότι 10 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης εξακολουθούν να απαιτούνται προσπάθειες, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή οικονομία ενισχύεται, η απασχόληση αυξάνεται, το Brexit δεν έχει προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και στο πολιτικό επίπεδο απομένουν μόνο οι ιταλικές εκλογές για να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.