ΔΙΕΘΝΗ

Παρέκκλιση Ισπανίας, Πορτογαλίας και επιπτώσεις Brexit στην ευρωζώνη

Παρέκκλιση Ισπανίας, Πορτογαλίας και επιπτώσεις Brexit στην ευρωζώνη - Κεντρική Εικόνα

Την έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την παρέκκλιση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας από τους δημοσιονομικούς τους στόχους θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Θα ενημερώσω το Eurogroup για τη μη αποτελεσματική δράση που έλαβαν η Ισπανία και η Πορτογαλία για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων», είπε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η απόφαση για το αν όντως δεν ελήφθησαν μέτρα από τις δύο χώρες θα ληφθεί στο αυριανό Ecofin.

Εξάλλου, στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα, o Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίπτωση του Brexit στην οικονομία της ευρωζώνης. «Υπάρχoυν σημαντικές επιπτώσεις και θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σ’ αυτό», πρόσθεσε ο Π. Μοσκοβισί.

Σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βρετανία, ο Π. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η θέση της Επιτροπής, όπως και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ότι θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό για να μην παραταθεί η αβεβαιότητα. “Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος είπαν χθες ότι πρέπει να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας. Αυτή είναι και η θέση της Επιτροπής”, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Ο Π. Μοσκοβισί απέφυγε εξάλλου να σχολιάσει το θέμα των ιταλικών τραπεζών, λέγοντας ότι δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup.