ΕΛΛAΔΑ

Εγκρίθηκε η ανάπλαση της περιοχής Αγίου Διονυσίου Πειραιά

Εγκρίθηκε η ανάπλαση της περιοχής Αγίου Διονυσίου Πειραιά - Κεντρική Εικόνα

Την ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου του δήμου Πειραιά, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, μέσω της σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης που υπεγράφη ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και τον δήμο. Πρόκειται για έργο η μελέτη του οποίου έχει εκπονηθεί από την αυτοδιοίκηση Πειραιά, προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ. Θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας και θα υλοποιηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τον δήμο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης στην εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπογράμμισε ότι στη περιοχή του Αγ. Διονυσίου, που βρίσκεται βόρεια του επιβατικού λιμένα, αποτυπώνονται ανάγλυφα τα αποτελέσματα της αποβιομηχάνισης, της παρακμής και εν γένει της υποβάθμισης του δημόσιου χώρου. Εξήγησε ότι η περιοχή συνιστά έναν ιδιόμορφο θύλακα μεταξύ των περιοχών αστικής κατοικίας και του λιμανιού και με το έργο αυτό επιχειρείται η αποκατάσταση της ενότητας των χρήσεων, καθιστώντας την, όμως, φιλική για τους κατοίκους, με ταυτόχρονη δυνατότητα ένταξης νέων δραστηριοτήτων.

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε έκταση 458 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει 12 δρόμους (Γραβιάς, Μεθώνης, Αιτωλικού, Μαυρομιχάλη, Φωκίωνος, Κάστορος, Θερμοπυλών, Βλαχάκου, Δραγατσανίου, Χαϊδαρίου, Ασκληπιού και Θεσμοφορίου). Προβλέπονται, μεταξύ άλλων, ανακατασκευές οδοστρωμάτων με αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, διαπλάτυνση πεζοδρομίων, κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων, ανανέωση του αστικού εξοπλισμού, φυτεύσεις, προσαρμογή και επέκταση του δικτύου απορροής όμβριων υδάτων κλπ.

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της ανάπλασης τονίζοντας ότι αποτελεί συνέχεια ενός συνόλου παρεμβάσεων και αναπλάσεων στην ίδια περιοχή (Ηετιώνεια Πύλη, Καστράκι κ.α.), στα όρια των δήμων Πειραιά και Δραπετσώνας-Κερατσινίου, που έχουν στόχο να βγάλουν την περιοχή από την παρατεταμένη υποβάθμιση και παρακμή και να την καταστήσουν σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή προσελκύοντας νέες οικονομικές δραστηριότητες. «Το σχέδιο αυτό συνιστά την απόδειξη ότι η πόλη μπορεί να τολμά, να εκπονεί και να υλοποιεί το δικό της σχέδιο για το λιμάνι, με όρους περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ευαισθησίας αλλά και οικονομικής βιωσιμότητας» ανέφερε ο κ. Γαβρίλης.

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του τόνισε πως η ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, της παλιάς βιομηχανικής ζώνης του Πειραιά, αποτελεί έργο πνοής για την πόλη. «Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας θέσαμε ως προτεραιότητα την αναβάθμιση μιας μεγάλης εγκαταλελειμμένης έως τώρα περιοχής του Πειραιά» είπε ο κ. Μώραλης και υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο έργο σε συνδυασμό με τη μεγάλη ιδιωτική επένδυση που υλοποιείται στα πρώην κτίρια του Παπαστράτου, αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την περιοχή προσελκύοντας κατοίκους, επισκέπτες, αλλά και νέες οικονομικές δραστηριότητες, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Μώραλης κλείνοντας ευχαρίστησε την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη για τη συνεργασία, τονίζοντας πως τα τελευταία τριάμισι χρόνια «έχει γίνει μια πολύ σκληρή και συστηματική δουλειά, έτσι ώστε ο Πειραιάς να μετατραπεί σε μια σύγχρονη πόλη. Ο Πειραιάς μέρα με την ημέρα αλλάζει και αλλάζει προς το καλύτερο και τα επόμενα χρόνια θα είναι τα καλύτερα».