ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αν και χρεοκοπημένη παραμένει πολύφερνη η... ΒΙΚΗ

Παράταση ζωής για την εξεύρεση επενδυτή για την αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ - Κεντρική Εικόνα

Κοντά τρία χρόνια μετά την απόκτηση της Λακωνικής Τροφίμων, συμφερόντων του Παναγιώτη Νίκα, η ελληνικών συμφερόντων ολλανδική επενδυτική εταιρεία Impala Invest BV, ετοιμάζεται για τριπλό "χτύπημα” στην αγορά.

Το πρώτο αφορά την αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ. Η ελληνικών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία δεν είχε κρύψει το ενδιαφέρον της για την απόκτηση της ηπειρώτικης αλλαντοβιομηχανίας. Αντιθέτως, ακόμη και μετά το "διαζύγιο”, τον Οκτώβριο του 2016, με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο (σ.σ. είχαν κατεβάσει από κοινού πρόταση για την απόκτηση της Νίκας και σε δεύτερο χρόνο της ΒΙΚΗ), είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τη ΒΙΚΗ. Ήταν τον Ιανουάριο του 2017, όταν ο επικεφαλής της Impala κ. Δημήτρης Βιντζηλαίος μιλώντας στο Capital.gr, είχε επιβεβαιώσει πως παραμένει στην κούρσα διεκδίκησης της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ.

Ένα χρόνο μετά, και με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της CHIPITA να έχει βγει προς ώρας από το κάδρο, και την αλλαντοβιομηχανία να έχει αιτηθεί προστασία από τους πιστωτές της, η πρόταση που είχε καταθέσει η Impala παραμένει ενεργή, όπως επιβεβαίωσε στο Capital.gr ο επικεφαλής της κ. Δημήτρης Βιντζηλαίος. Ο ίδιος με δηλώσεις του στο Capital.gr διευκρίνισε πως η επενδυτική εταιρεία που εκπροσωπεί ενδιαφέρεται για την αλλαντοβιομηχανία και όχι για τη εταιρεία ζωοτροφών του ομίλου, τη Laky.

Ανέφερε επίσης ότι όλα θα κριθούν από το ύψος του "κουρέματος" των δανείων που βαρύνουν την αλλαντοβιομηχανία ενώ υποστήριξε πως πέρυσι είχε υπάρξει συμφωνία με έναν εκ των δυο πιστωτών, την Τράπεζα Πειραιώς. Πλέον η ομάδα του αναμένει την τελική πρόταση και από την PQH, όπως σημείωσε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία, με βάση το αίτημα που έχει καταθέσει η ΒΙΚΗ για υπαγωγή της στον Πτωχευτικό Κώδικα, εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες ότι το "άνοιγμα” της αλλαντοβιομηχανίας είναι 1 εκατ. ευρώ ενώ πηγές από την PQH ανέφεραν στο Capital.gr πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τα 15 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τους βασικούς μετόχους της ΒΙΚΗ, ήτοι την οικογένεια Παπαγιάννη, αυτοί σύμφωνα με το business plan που έχει εκπονήσει η Impala, προβλέπεται ότι θα παραμείνουν στην εταιρεία ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει το ποσοστό που θα διατηρήσουν. Βέβαια όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η ΒΙΚΗ θα περάσει στον έλεγχο της Impala, στελέχη της οποίας ανέφεραν στο Capital.gr πως η αλλαντοβιομηχανία χρειάζεται άμεσα περί τα 4 εκατ. ευρώ για να επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Πηγές της αγοράς πάντως υποστηρίζουν πως και άλλοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές "βολιδοσκοπούν” την ΒΙΚΗ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ανανεώσει τα σήματα της.

Εκτός από τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ, η Impala "κλείδωσε” σύμφωνα με πληροφορίες την εξαγορά της εταιρείας κρεατοσκευασμάτων TOP Meat, που δραστηριοποιείται μεταξύ των άλλων και στην αγορά του γύρου. Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την απόκτηση Κρητικής βιομηχανίας η οποία παράγει προϊόντα ζύμης. Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε πως το καλοκαίρι του 2016 η Impala είχε αποκτήσει συμμετοχή στην επίσης κρητική εταιρεία Αφοί Χιωτάκη.