ΑΓΟΡΕΣ

Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου

Οριακή άνοδο σημειώνει το ευρώ έναντι του δολαρίου - Κεντρική Εικόνα

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,2349 δολ. από το επίπεδο των 1,2407 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η χθεσινή ημέρα ήταν αργία και στις ΗΠΑ.

Η προοπτική ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ προκαλεί ισχυρές πιέσεις στα αμερικανικά ομόλογα, ενώ, αντιθέτως, ευνοοεί το δολάριο. Είναι ενδεικτικό ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Πάντως, αυτήν την εβδομάδα, αναμένεται με ενδιαφέρον η δημοσιοποίηση των πρακτικών από τις τελευταίες συνεδριάσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσο και της Fed (Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ).

Στη δευτερογενή αγορά, στην ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές, ύψους 4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου λήξεως 30-01-2028 διαμορφώθηκε στο 4,47%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,72% να διαμορφωθεί στο 3,75%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,191%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,225%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,274%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο - 0,328% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,371%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,2340 δολάρια.