ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Συνεχίζει να δείχνει δυσκολία ανοδικής αντίδρασης

Χ.Α.: Ήπιες ανοδικές τάσεις με άνοδο των τραπεζικών μετοχών - Κεντρική Εικόνα

Παρά την παρατεταμένη διολισθητική κίνηση των τελευταίων ημερών και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαίωσε την δυσκολία ανοδικής αντίδρασης, συνεχίζοντας την επιφυλακτική του εικόνα και έβαλε σε σκέψεις όλους όσους απέδιδαν την τελευταία υποχώρηση από τα πρόσφατα υψηλά, αποκλειστικά και μόνο στην διόρθωση των διεθνών αγορών.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σχετική αύξηση του τζίρου που, όμως, παραμένει σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα των προηγούμενων, ανοδικών, συνεδριάσεων και ο συνεχώς μειούμενος αριθμός των θετικών πρωταγωνιστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Εν τω μεταξύ, στην έναρξη της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την διάθεση του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, το οποίο αντιστοιχεί σε 24.507.520 κοινές ονομαστικές μετοχές, προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε μια φάση και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές, σύμφωνα με την πρόσκληση υποβολής προσφορών, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, έως τις 15 Μαρτίου 2018.

H διαδικασία που πρόκειται να ακολουθήσει το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει ότι μετά την ολοκλήρωση του ανοιχτού διαγωνισμού και με βάση τις προσφορές που θα έχει λάβει, θα ζητήσει από τη Deutsche Telekom να ασκήσει το δικαίωμα πρώτης άρνησης που έχει, προσφέροντας αντίστοιχο, ή μεγαλύτερο τίμημα με αυτό που θα προσφέρει ο πλειοδότης στην εν εξελίξει διαδικασία.

Από τη στάση του γερμανικού ομίλου θα κριθεί και το ποιος θα αποκτήσει το μερίδιο 5% στον ΟΤΕ.

Ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλό, μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank 0%, Eurobank -0,3%, Εθνική +2,38% και Πειραιώς -3,36%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, στις 4 Μαΐου θα οριστικοποιηθούν τα ευρήματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), στην οποία θα υποβληθούν οι τέσσερις εγχώριες συστημικές τράπεζες, με ανοικτό το ενδεχόμενο τα ευρήματα να δημοσιοποιηθούν, όπως θα γίνει αργότερα και με την πανευρωπαϊκή άσκηση που θα τρέξει η ευρωπαϊκή αρχή τραπεζών (European Banking Authority - EBA).

Ως την 21η Φεβρουαρίου, οι εγχώριες τράπεζες θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τις εκτιμήσεις τους για τη ζημιά (νέες προβλέψεις) από την εφαρμογή του "IFRS 9" και τη μορφή με την οποία θα συμπεριληφθούν στα "stress test templates".

Εν συνεχεία και ως τις 28/2, οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν στον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό (SSM) το σύνολο των στοιχείων για το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης. Ο SSM θα αξιολογήσει τα στοιχεία και θα προχωρήσει σε παρατηρήσεις. Βάσει αυτών, οι τράπεζες θα υποβάλουν, εκ νέου, τα στοιχεία ως τις 19 Μαρτίου.

Θα ακολουθήσει δεύτερη περίοδος διαβούλευσης - αξιολόγησης των στοιχείων με την ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο επόπτης θα δώσει τις τελευταίες κατευθύνσεις και με βάση αυτές οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν τα οριστικά στοιχεία στις 2 Απριλίου.

Την Παρασκευή 4 Μαΐου θα συνεδριάσει το "Supervisory Board" του SSM, το οποίο θα εξετάσει τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης και θα συμφωνήσει στα ευρήματά της. 

Παρότι η μεθοδολογία της πανευρωπαϊκής άσκησης δεν προβλέπει ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στα δύο σενάρια, το παραπάνω καθεστώς θα ισχύσει μόνο για τις 37 πολύ μεγάλες (σ.σ. συστημικές) ευρωπαϊκές τράπεζες. Για τις λιγότερο συστημικές, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις εγχώριες τράπεζες, θα τεθεί, άτυπα, ελάχιστος δείκτης "CET 1" για τα δύο σενάρια.

Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ήδη ενημερωθεί για το θέμα και εκτιμούν ότι ο ελάχιστος δείκτης "CET I" για το δυσμενές σενάριο, που έχει σημασία, θα κινείται μεταξύ 6% με 6,5%.

Από εκεί και πέρα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 829,06 (+0,68%) και 811,54 μονάδων (-1,45%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 821,85 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,20%, ενώ ο τζίρος αυξήθηκε στα 57,9 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα και στο ταμπλό των μη τραπεζικών μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για Aegean Airlines (+2,59%) και Grivalia Properties (+2,80%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν οι 3Ε και ΕΥΔΑΠ.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco (-2,33%), ΔΕΗ (-2,85%) και Μυτιληναίο (-2,79%).

Ελάχιστες μετοχές, από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές. Μεταξύ αυτών και οι: Περσεύς (+9,70%), Επίλεκτος (+5,36%), Πλ. Κρήτης (+2,75%) και Κρι Κρι (+1,15%).