ΕΛΛAΔΑ

Σε πλειστηριασμό το πιο ακριβό σπίτι στο Κολωνάκι για μόλις...35 εκατ. ευρώ (photos)

Σε πλειστηριασμό το πιο ακριβό σπίτι στο Κολωνάκι για μόλις...35 εκατ. ευρώ (photos) - Κεντρική Εικόνα

 

Σε πλειστηριασμό βγαίνει στις 14 Φεβρουαρίου ένα από τα πιο ακριβά – και σίγουρα πιο εμβληματικά- σπίτια της Αθήνας, το «ανάκτορο Δαφέρμου». Η πολυτελής εξαώροφη κατοικία βρίσκεται επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου στην Αθήνα, εκτείνεται σε έξι ορόφους και όλοι το ξέρουν ως «ανάκτορο Δαφέρμου». Το μεγαλοπρεπές σπίτι έχει θερμαινόμενη πισίνα και απεριόριστη θέα στο Προεδρικό Μέγαρο και την Ακρόπολη. Και είναι ακριβό τόσο για την αρχιτεκτονική όσο και τα πολλά κομφόρ. Η πολυτέλεια και η βαριά επίπλωσή του που κυριαρχούν σε όλους τους χώρους του ακινήτου αντανακλούν, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, την ιδιοσυγκρασία του ιδιοκτήτη του. Ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος ήταν ένας απο τους πιο δραστήριους επιχειρηματίες στον χώρο των οπλικών συστημάτων . Περιγράφεται ως βαρύθυμος, ολιγόλογος, εντυπωσιακά ψύχραιμος και πάνω απ’ όλα πανέξυπνος.

 

Ο πλειστηριασμός γίνεται από 2 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (Alpha Bank και Πειραιώς)  για χρέη 1 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά με την εκτιμηθείσα αξία του να αγγίζει το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή θα είναι και η τιμή της πρώτης προσφοράς. Είναι ο δεύτερος κατά σειρά πλειστηριασμός του ακινήτου καθώς ο πρώτος που αναβλήθηκε είχε οριστεί για τα μέσα Νοεμβρίου του 2017.

Οι 6 όροφοι 

Το ισόγειο του κτιρίου με τα πανάκριβα μάρμαρα και τα αγάλματα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης για τα δύο αγαπημένα του αυτοκίνητα, μία Bentley και μία Jaguar.

Όπως θυμούνται πρόσωπα που είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα ενδότερα, ένας από τους έξι ορόφους χρησιμοποιείται για τις δεξιώσεις και είναι διακοσμημένος με βαριά έπιπλα και κουρτίνες που παραπέμπουν στη βικτοριανή εποχή και τεχνοτροπία, με λίγες πινελιές από art nouveau.

Ένας άλλος όροφος προορίζεται αποκλειστικά για τις κουζίνες και το υπηρετικό προσωπικό, ενώ, όπως λέγεται, ο εξοπλισμός των κουζινών δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τις αντίστοιχες επαγγελματικές διακεκριμένων σεφ.

Η κρεβατοκάμαρά του εκτείνεται σε έναν ολόκληρο όροφο, μαζί με το γραφείο του και το δωμάτιο των πιο προσωπικών του συναντήσεων.

Μπορντό βελούδα, βαριές χρυσές κουρτίνες, σκαλιστά έπιπλα και ογκώδεις καθρέφτες με χρυσές μπορντούρες είναι τα κυρίαρχα στοιχεία στους συγκεκριμένους χώρους που δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό «παλάτι» που του έχουν αποδώσει.

Εκεί όμως που ακόμα και ο πιο δύσκολος επισκέπτης υποκλίνεται είναι ο τελευταίος όροφος.

Σε αυτόν δεσπόζει η περιφραγμένη με τζάμι θερμαινόμενη πισίνα, έτσι ώστε ο οικοδεσπότης και οι καλεσμένοι του να κολυμπούν αγναντεύοντας τη μοναδική θέα προς τους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Η υπέρμετρη χλιδή -στα όρια του κιτς για κάποιους- σε συνδυασμό με τα έργα τέχνης που δεσπόζουν σε όλους τους χώρους είναι ενδεικτική για τη χωρίς φειδώ δαπάνη τεράστιων ποσών τόσο για την ανοικοδόμηση όσο και για τη διακόσμησή του κτιρίου.

Το οίκημα της Βασιλέως Γεωργίου δεν είναι το μόνο που ανήκε στα ακίνητα του Δαφέρμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρούσε ένα εξαιρετικό διαμέρισμα στη Βιέννη, αλλά και μια εκπληκτική φάρμα 30 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, η οποία καταλάμβανε σε έκταση δεκάδων στρεμμάτων, με περίτεχνους κήπους, οπωροφόρα δέντρα και αμπελώνα που παρήγε κρασί σε ετήσια βάση για τον ιδιοκτήτη του.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ως χαρακτήρας ο Δαφέρμος ήταν πάντα ευθύς, ντόμπρος και δίκαιος με όσους κάνει μπίζνες. «Δεν έχει αδικήσει άνθρωπο, αλλά αν τολμήσεις και τον βλάψεις μπορεί να γίνει φοβερά εκδικητικός», λένε για εκείνον πρόσωπα που γνώρισαν και τις δύο πλευρές του.

«Θα τον κυνηγήσω μέχρι να πεθάνω», ήταν μία από τις κλασικές ατάκες που άκουγαν όλοι στο γραφείο να λέει όταν κάποιος προσπαθούσε να πλήξει τα συμφέροντά του. Την ίδια στιγμή ο Δαφέρμος έσβηνε ένα ακόμα άφιλτρο τσιγάρο Gauloises – από τα τέσσερα πακέτα που κάπνιζε καθημερινά.

Κωνσταντίνος Δαφέρμος (δεξιά)

Οι περιπέτειες του Κωνσταντίνου Δαφέρμου 

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2016 ο 74 χρόνος επιχειρηματίας είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους , μετά από εννεάμηνη προσωρινή κράτηση λόγω της υπόθεσης που τον ενέπλεξε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών Α.Κάντας για υποτιθέμενες μίζες στην υπόθεση της προμήθειας των ρωσικών αντιαρματικών πυραύλων Kornet-E το 2001.

Ο Κ.Δαφέρμος είχε προφυλακιστεί στις 10 Οκτωβρίου 2015, μετά την σύλληψή του στα γραφεία του, τρεις ημέρες ενωρίτερα στις 7/10.

Μαζί του είχαν συλληφθεί και ο γιος του και ο γαμπρός του, οι οποίοι εν συνεχεία είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Η σύλληψη και η κράτησή του, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, είχε τραυματίσει τις ελληνορωσικές σχέσεις, καθώς οι Ρώσοι απορρίπτουν ότι δόθηκε έστω ένα ευρώ προμήθεια γα την πώληση των Kornet-E, ένα σύστημα το οποίο κατά τεκμήριο θεωρείται το καλύτερο πυραυλικό κατευθυνόμενο αντιαρματικό συστημα παγκοσμίως και μάλιστα ο ΕΣ έχει λάβει απόφαση προμήθειας επιπλέον συστημάτων με απόφαση του ΑΣΣ και του ΚΥΣΕΑ.

Η υπόθεση είχε συζητηθεί και κατά την έλευση του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν στην Ελλάδα στα τέλη Μαΐου του 2016.

Σε επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένο (που επιδόθηκε με … δικαστικό επιμελητή για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνορωσικών αμυντικών ή διπλωματικών σχέσεων) ένα μήνα μετά την σύλληψη Δαφέρμου, είχε διατυπωθεί και εγγράφως η δυσαρέσκεια της Ρωσίας για την εξέλιξη, καθώς εκτός των άλλων ο επιχειρηματίας είναι και στενός φίλος του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σ.Σοϊγκού.

Η επιστολή υπογραφόταν από τον πρόεδρο της διακρατικής ελληνορωσικής Επιτροπής Αμυντικής Συνεργασίας.

Να συμπληρώσουμε ότι ο Κ.Δαφέρμος, με την έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης, στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως οικονομική ζημία στο ελληνικό δημόσιο, έχει καταθέσει επίσημη πρόταση επαναγοράς των Kornet-E στην τιμή που πουλήθηκαν στην Ελλάδα το 2001…