ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Αναγκαία τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Μοσκοβισί: Αναγκαία τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους - Κεντρική Εικόνα

Η Ελλάδα θα γίνει ένα κανονικό μέλος της Ευρωζώνης, με πλήρη δικαιώματα, και φυσικά καθήκοντα, με σεβασμό στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας σε εκδήλωση του Economist στην Αθήνα. 

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, είπε ότι η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα επιτήρησης με επιτυχία. Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μία αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία θα αποτελεί κτήμα των Ελλήνων και ένα πρόγραμμα εποπτείας, μετά τη λήξη του προγράμματος, με πλήρη κυριαρχία, με πλήρη δικαιώματα και πλήρεις υποχρεώσεις, όπως όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι δεν θα υπάρξει 4ο πρόγραμμα και τόνισε ότι τον Αύγουστο του 2018 που η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα ο στόχος είναι να είναι ισότιμη χώρα της ΕΕ.

«Έχω αφιερώσει πολλά χρόνια την Ελλάδα και ως υπουργός της χώρας μου και ως επίτροπος. Περάσαμε δυσκολίες γιατί η Ελλάδα έπρεπε να μείνει στην ευρωζώνη αλλά από το 2015 είμαστε στο σωστό δρόμο» είπε στην εκδήλωση για το ετήσιο τεύχος του περιοδικού που φέτος έχει τίτλο "Ο κόσμος το 2018" ο κ. Μοσκοβισί.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων δεν υπάρχει κανένας χώρος για εφησυχασμό. «Το 80 με 90% της διαδρομής έχει ήδη διανυθεί», τόνισε, ωστόσο διευκρίνισε ότι «η χώρα πρέπει μέχρι το τέλος να συνεχίσει να παραδίδει μεταρρυθμίσεις».

Επιπλέον, τόνισε ότι χρειάζονται μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους,  ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για «κούρεμα».

Τέλος υποστήριξε ότι «η Ευρώπη μετά από την κρίση έμαθε πολλά πράγματα» και υπογράμμισε ότι και άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν αρκετά υψηλό χρέους κα πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα με τη σειρά του χαιρέτισε τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία και τόνισε ότι το 2018 είναι η τελευταία ευκαιρία για αλλαγές στην Ευρώπη.

Για την Ιταλία είπε ότι βρίσκεται σε οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση αλλά τόνισε ότι και στη χώρα του ο κόσμος είναι αρκετά μπερδεμένος ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας κα του μεταναστευτικού.

«Η Ελλάδα και η Ιταλία αφέθηκαν μόνες στη μεταναστευτική κρίση. Η αλληλεγγύη είναι κενό γράμμα» τόνισε ο κ. Λέτα κα ευχήθηκε η χώρα του μετά της εκλογές να κάνει έναν μεγάλο συνασπισμό σαν τη Γερμανία.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο εκτελεστικός διευθυντής της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου ο οποίος τόνισε ότι οι συνθήκες είναι πολύ πιο θετικές για την Ελλάδα καθώς έχει αλλάξει το γενικό αίσθημα και προέβλεψε ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα αλλάξει το παιχνίδι καθώς θα ηγείται και άλλων επενδύσεων ενώ υποστήριξε ότι θα φέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο.

H Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές με καλές συνθήκες

 

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Μοσκοβισί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσε ότι «η έκδοση του ελληνικού ομολόγου δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές με καλές συνθήκες, σε μια στιγμή αναταράξεων, αμέσως μετά τις αναταράξεις, κι αυτό είναι μια καλή ένδειξη».

«Αποδεικνύει», πρόσθεσε, «ότι υπάρχει ήδη εμπιστοσύνη και ότι όλος ο κόσμος βλέπει σε ποιο βαθμό η κατάσταση στη χώρα έχει βελτιωθεί, ως προς την ανάπτυξη, ως προς το δημοσιονομικό πεδίο και επιβεβαιώνει το μήνυμα ελπίδας και εμπιστοσύνης που ήρθα να φέρω εδώ».

Επέμεινε στην «εμπιστοσύνη και την ελπίδα», λέγοντας πως υπάρχει «εμπιστοσύνη προς στην ελληνική οικονομία, εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ελληνικού λαού, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε προσεχώς από το πρόγραμμα σε καλές συνθήκες».

Οι καλές συνθήκες, είπε, συνίστανται «σε μια στρατηγική ανάπτυξης που θα καθορίζεται από τους ίδιους τους Έλληνες, μια στρατηγική μείωσης του χρέους μεσοπρόθεσμα και μια εποπτεία μετά το πρόγραμμα για μια κανονική χώρα».

Τέλος ανέφερε ότι οι συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών αποτελούν «μια βάση συνεργασίας για να φτάσουμε σε μια επιτυχημένη έξοδο, αν καθένας αναλάβει τις ευθύνες του, οι ελληνικές αρχές από τη μια πλευρά και οι θεσμοί από την άλλη».

«Είμαι πεπεισμένος», είπε καταλήγοντας, ότι «έτσι μπορούμε να πάμε προς την ιστορική ημερομηνία για επιτυχημένη έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα και την επιστροφή της Ελλάδας στην καρδιά της ευρωζώνης που είναι η θέση της». 

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

Μοσκοβισί: Μεταμνημονιακή εποπτεία όπως ισχύει σε άλλες χώρες