ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Τι είναι καλύτερο να τον κυνηγάς ή να του δίνεις δάνεια;

ΙΟΡΔAΝΗΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Τι είναι καλύτερο να τον κυνηγάς ή να του δίνεις δάνεια;  - Κεντρική Εικόνα

Τα λουκέτα που έχουν μπει τους τελευταίους μήνες σε μεγάλες εταιρείες έχουν θορυβήσει και τους πολίτικους και τα στελέχη των τραπεζών άλλα κυρίως έχουν «τρομοκρατήσει» τον επιχειρηματικό κόσμο.

Αυτούς δηλαδή που βλέπουν πλέον ότι οι συνθήκες στην αγορά έχουν αλλάξει, καθώς οι τράπεζες δεν διαθέτουν χρήματα για να τροφοδοτήσουν ούτε την επιχειρηματικότητα , ούτε τις νέες επενδύσεις και πολύ περισσότερο την επέκταση υγειών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά τους τα στελέχη των τραπεζών έχουν θορυβηθεί γιατί βλέπουν πως η απόσυρση των καταθέσεων από τους ιδιώτες τα τελευταία χρόνια του μνημονίου άλλαξε ριζικό και τον τρόπο λειτουργίας και σκέψης των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Είναι κοινό μυστικό ότι τα μεγάλα τραπεζικά στελέχη σε κάθε υπογραφή που ετοιμάζονται να βάλουν σκέφτονται πρώτα τον εισαγγελέα και μετά το καλό της τράπεζας ή της επιχείρησης που θα εξυπηρετήσουν.

Γι' αυτό άλλωστε και όταν μια επιχείρηση -όσο μεγάλη και αν είναι , όσους εργαζόμενους και αν απασχολεί, ζητά βοήθεια για τα χρέη της ώστε να μην κλείσει, τα στελέχη των τραπεζών σκέφτονται πως είναι καλύτερα να την οδηγήσουν στο άρθρο 99 παρά να υπογράψουν οποιαδήποτε ταμειακή διευκόλυνση.

Από την πλευρά τους οι πολίτικοι έχουν θορυβηθεί καθώς τους τελευταίους μήνες στην αγορά, εκτός από το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων , “σκάνε κανόνια” και πολύ μεγάλων εταιρειών που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους.

Και φοβούνται οι μπορεί αυτό το κλίμα με τα «λουκέτα» μεγάλων εταιρειών να πάρει την μορφή χιονοστιβάδας.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που εκτιμούν πως τα πρώτα χρόνια του μνημονίου έκλειναν κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά τώρα η παρατεταμένη ύφεση σε συνδυασμό με την αυστηρή πολιτική των τραπεζών, θα οδηγήσει σε ασφυξία τις μεγάλες εταιρείες και επιχειρήσεις.

Και πάνω σε αυτή την κατάσταση που υπάρχει στην αγορά και στις επιχειρήσεις, έχει στηθεί -όπως άλλωστε συνηθίζεται στην Ελλάδα- και ο πολιτικός καυγάς μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι το παλιό κομματικό καθεστώς σιωπούσε όταν δίδονταν, χωρίς έλεγχο δάνεια στις επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες έβγαζαν τα κέρδη τους στο εξωτερικό.Με άλλα λόγια οι επιχειρήσεις ζούσαν με δάνεια και τα κέρδη τους οι ιδιώτες τα φυγάδευαν.

Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση απαντά πως η ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας διώχνει τις επενδύσεις, τρομάζει τους επιχειρηματίες και δημιουργεί στρατιές ανέργων.

Με το νέο καθεστώς οι τράπεζες δεν ανακεφαλοποιούν τα παλιά δάνεια των επιχειρήσεων, την ίδια ώρα που τα χρέη τους από την υπερφορολόγηση μεγαλώνουν με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες η να αναγκάζονται να μετακομίζουν στο εξωτερικό την έδρα της εταιρείας τους ή να την κλείσουν.

Γι' αυτό βλέπουμε τα λουκέτα σε μεγάλες επιχειρήσεις να πληθαίνουν και τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να προσπαθούν εκ των υστέρων να δεσμεύσουν τις προσωπικές περιουσίες των επιχειρηματιών για να πληρώσουν τους άνεργους εργαζόμενους που αφήνουν πίσω τους.

Ούτε παλιά λειτουργούσε σωστά η αγορά, αφοί τα τραπεζικά στελέχη ήταν ανεξέλεγκτα και έκαναν ότι ήθελαν με τους επιχειρηματίες. Ούτε όμως και τώρα το κλείσιμο της στρόφιγγας και η απειλή του εισαγγελέα σε τράπεζες και επιχειρήσεις θα φερε κάποιο υγιές αποτέλεσμα. Θα βάλει τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση.

Και το ερώτημα που υπάρχει σε πολλούς είναι ρητορικό:

Τι είναι τελικά καλύτερο για το συμφέρον της οικονομίας και της ανάπτυξής;

-Να δίνεις δάνεια στις επιχειρήσεις για να διατηρούνται, να επεκτείνονται και να δημιουργούν θέσεις εργασίας και τζίρο στην αγορά;

-Ή στην προσπάθεια σου να βάλεις μια τάξη - να ελέγχεις τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, οδηγώντας τες σε κλείσιμο και να κυνηγάς την προσωπική περιούσια των επιχειρηματιών για να πληρώσεις τους απολυμένους και να εισπράξεις τους φόρους και τις εισφορές;