ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

H ελληνική βιομηχανία ξύλου που κυριαρχούσε στα Βαλκάνια, οδηγείται σε πλειστηριασμό

Νέοι πλειστηριασμοί της άλλοτε κραταιάς ελληνικής εταιρείας που πούλαγε πατέντες σε Goodyear και Pirelli - Κεντρική Εικόνα

Σε πλειστηριασμό βγαίνει σε έναν μήνα, και πιο συγκεκριμένα, στις 5 Μαρτίου, η άλλοτε κραταιά βιομηχανία ξύλου Shelman που εδρεύει στο Βασιλικό Ευβοίας

Η Shelman, η οποία έχει τεθεί από το 2014 σε καθεστώς πτώχευσης, ανήκει στην Θεσσαλική Alfa Wood (Τύρναβος). Αποτελούσε, μαζί με τις θυγατρικές της, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πάνελ τεχνητής ξυλείας στα Βαλκάνια, δραστηριοποιούμενη στην παραγωγή πάνελ μελαμίνης, ινοσανίδας (MDF), κόντρα πλακέ, δαπέδων πριστών και laminate, πάγκων εργασίας, καπλαμά, διακοσμητικών επιφανειών, αρμοκαλύπτρων και λακαριστού mdf, ντουλαπών κουζίνας και άλλων προϊόντων, με παραγωγικές εγκαταστάσεις στη Ροδόπη, τη Λάρισα, τα Γρεβενά, τις Σέρρες και, μέσω συγγενικής εταιρείας, στη Βάρνα της Βουλγαρίας. 

Το 2016 οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν στα 35,25 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 3,4% σε σχέση με το 2015, ενώ οι ζημιές προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 3,26 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων κερδών 0,68 εκατ. ευρώ το 2015. 

Τα προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας αποτελέσματα του ομίλου τη χρήση 2016 διαμορφώθηκαν σε ζημιές 11,51 εκατ. ευρώ έναντι 7,90 εκατ. ευρώ το 2015 (+45,7% ή +3,61 εκατ. ευρώ). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει στο ενεργητικό της εξαγωγική δραστηριότητα σε περισσότερες από 25 χώρες και, κυρίως, στις χώρες Αίγυπτο, Αλβανία, Βουλγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ιταλία, Κύπρος, Λίβανος, Μαυροβούνιο, π.Γ.Δ.Μ. και Σερβία.

Στο σφυρί η Shelman του θεσσαλικού ομίλου Alfa Wood

Άνοδος και πτώση

Η άλλοτε κραταιά εταιρεία και μόλις πριν από μερικά χρόνια ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς εργοδότες της χώρας, δεν απέφυγε την πτώχευση. Το τελευταίο διάστημα όμως φαίνεται να ανοίγει ένα "παράθυρο” για την επαναλειτουργία του εργοστασίου της εταιρείας στην Κομοτηνή, με νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ελάχιστα ήταν τα μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας που μεσουρανούσαν στην Ελλάδα πριν από μερικές δεκαετίες. Μεταξύ αυτών και η  Shelman, η βιομηχανία που ίδρυσε τη δεκαετία του ’60 ο Παναγιώτης Ηλιάδης, η οποία για χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς στον ευρύτερο κλάδο της ξυλείας στην Ελλάδα.

 Το εμβληματικό λογότυπο της εταιρείας με τον ελέφαντα μεσουρανούσε για δεκαετίες. Η πενηντάχρονη ιστορία της Shelman όμως έληξε άδοξα, παρά την εξαγορά της το 2009 από την εταιρεία Alpha Wood, συμφερόντων των επιχειρηματιών Αδαμόπουλου – Αγοραστού. Το 2014 επικυρώθηκε από τα αρμόδια δικαστήρια το αίτημα πτώχευσης και έκτοτε ξεκίνησε η διαδικασία ικανοποίησης των πιστωτών της εταιρείας, η οποία κατέρρευσε από το βάρος σοβαρών οικονομικών υποχρεώσεων και κάθετης υποχώρησης των πωλήσεων της, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, των ραγδαίων εισαγωγών και της αυξανόμενης κυριαρχίας του αλουμινίου στις κατοικίες.

Η εταιρεία εγκατέλειψε το χρηματιστήριο τον Μάιο του 2016, όντας σε κατάσταση πτώχευσης, μαζί με ένα άλλο εμβληματικό βιομηχανικό όνομα, την Πετζετάκις.