ΔΙΕΘΝΗ

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ Γιούνκερ, Μογκερίνι, Τουσκ

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ Γιούνκερ, Μογκερίνι, Τουσκ - Κεντρική Εικόνα

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και  στη συνάντηση των ηγετών ΕΕ – ΗΠΑ θα μετάσχουν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής  Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  Ντόναλντ Τουσκ.

Την Παρασκευή το πρωί, οι Πρόεδροι Γιούνκερ και Τουσκ καθώς και η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος θα συναντήσουν την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα. Στη συνάντηση οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να υπογραμμίσουν τη σημασία της διατλαντικής ενότητας και να συζητήσουν για τις κοινές πολιτικές, οικονομικές και διεθνείς προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.  Η συνάντηση θα αποτελέσει ευκαιρία συζήτησης για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη συνάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρυ, στα τέλη Ιουνίου και μετά τη συνάντηση έχουν προγραμματιστεί κοινές δηλώσεις στον τύπο.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, οι Πρόεδροι  Γιούνκερ και Τουσκ, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ  Γενς Στόλτενμπεργκ, θα υπογράψουν κοινή δήλωση μεταξύ ΕΕ-ΝΑΤΟ. Η εν λόγω κοινή δήλωση, πρώτη στο είδος της, αποτελεί συνέχεια της συζήτησης σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου 2016 και, σύμφωνα με το αίτημα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, θα τονίζει τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ σε μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας από Ανατολάς και Νότο. Μετά την υπογραφή θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον τύπο.

Από το απόγευμα της Παρασκευής και το Σάββατο 9 Ιουλίου, ο Πρόεδρος  Γιούνκερ, ο Πρόεδρος  Τουσκ, και η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος Μογκερίνι θα εκπροσωπήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, όπου θα συμμετάσχουν σε συναντήσεις εργασίας με στόχο την επίτευξη  σταθερότητας στα ανατολικά και νότια, καθώς και στο Αφγανιστάν.

Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, προβλέπονται διμερείς συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης της  Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου με την αντιπροσωπία από το Αφγανιστάν, υπό την ηγεσία του Προέδρου κ. Ασράφ Γκανί. Η εν λόγω συνάντηση θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα προκειμένου να συνεχιστούν οι προετοιμασίες για την διάσκεψη των Βρυξελλών σχετικά με το Αφγανιστάν, η οποία θα διεξαχθεί στις 4-5 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν μείζονα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις ΕΕ-Αφγανιστάν, καθώς και διάφορα περιφερειακά και διεθνή θέματα.