ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι επενδύουν στο Bitcoin

Bitcoin: Κατακόρυφη πτώση μετά τις δηλώσεις του Πάουελ - Κεντρική Εικόνα

Την τελευταία φορά που ο Marc Kenigsberg ταξίδεψε στο Λονδίνο, έστειλε μήνυμα στους φίλους του από την αγορά των κρυπτονομισμάτων στο WhatsApp για να ρωτήσει ποιος ήταν διαθέσιμος. Ένας από τους τύπους στο chat προσφέρθηκε να τον περιμένει με το αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μέχρι το Cambridge, μίλησαν για το πώς το εικονικό χρήμα θα προκαλούσε την ίδια αναταραχή στο χρηματοοικονομικό σύστημα  που προκάλεσε και το email στα ταχυδρομεία.

«Μπήκα στο Bitcoin λόγω της τεχνολογίας, αλλά ερωτεύτηκα πραγματικά το Bitcoin όταν γνώρισα τον κόσμο που επίσης αγαπά το Bitcoin», λέει ο Kenigsberg, ένας 38χρονος Νοτιοαφρικανός. «Δεν έχω ξανασυναντήσει κοινότητα πιο φιλόξενη, πιο γενναιόδωρη ή πιο τίμια».

Ο υπόλοιπος κόσμος τους βλέπει σαν αδέρφια (bros) και κάποιοι ανταποκρίνονται πράγματι στο στερεότυπο των αναρχικών που τη μέρα τα βάζουν με τις κεντρικές τράπεζες και το βράδυ «παρτάρουν» σε strip clubs. Πολλοί, όμως, είναι, πάνω από όλα, άνθρωποι που διακατέχονται από το πάθος να μετατρέψουν κάποια στιγμή την κωδικοποίηση, τα κρυπτογραφικά δεδομένα και τα περίπλοκα μαθηματικά σε επαναστατική τεχνολογία. Ευελπιστούν ότι θα αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο και ότι το χρήμα θα πάψει κάποια στιγμή να βρίσκεται υπό τον έλεγχο μιας κυβερνώσας ελίτ. Κάποιοι δεν ενδιαφέρονται καθόλου να πλουτίσουν από αυτήν τη διαδικασία.

Επίσης, είναι μια ομάδα, η οποία είναι κυρίως «ανδρική». Και αυτό είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Πολλά μέλη της ομάδας βοηθούν το ένα το άλλο με συμβουλές, βοηθώντας στις μετακινήσεις, ακόμη και σε οικονομικά προβλήματα. Πολλές γυναίκες, όμως, νιώθουν αποκλεισμένες. Για εκείνες, η κουλτούρα αυτή δεν είναι προσιτή ή τη θεωρούν ακόμη και ανοιχτά εχθρική. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα συνέδριο για το Bitcoin που έγινε στο Μαϊάμι, προσκλήθηκαν μεν κάποιες γυναίκες για να μιλήσουν, αλλά στη συνέχεια ο κόσμος μετακόμισε σε ένα… strip club για μια συνεδρία σχετικά με τη δικτύωση.

Πάνω από το 90% των μελών της κοινότητας του Bitcoin είναι άνδρες και σχεδόν οι μισοί είναι από 25 έως 34 ετών, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Coin Dance. Πολλοί από αυτούς ήρθαν στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων από ανδροκρατούμενους κλάδους, όπως της κωδικοποίησης και των χρηματοοικονομικών ή από site επικοινωνίας, όπως το Reddit, όπου το 69% των Αμερικανών χρηστών είναι άνδρες.

«Δεν έχω ξανασυναντήσει κοινότητα πιο φιλόξενη, πιο γενναιόδωρη ή πιο ειλικρινή»

Όταν το σπίτι του Luke Dashjr χτυπήθηκε από τυφώνα τον Σεπτέμβριο, η κοινότητα του Bitcoin συσπειρώθηκε στο Medium, το Reddit και το Twitter για να συγκεντρώσει 5 Bitcoin, ή γύρω στα 20.000 δολάρια εκείνη την εποχή, προκειμένου να τον βοηθήσει με τις επισκευές. Τελικά, ο Dashjr πήρε άλλα 3,5 Bitcoin για να αποκατασταθεί και η σύνδεσή του στο Internet, ώστε να συνεχίσει να κωδικοποιεί.

Και όταν ο «ευαγγελιστής» του Bitcoin Αντρέας Αντωνόπουλος μίλησε δημόσια για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, έσπευσαν να τον βοηθήσουν εκατοντάδες άνθρωποι που τον γνώριζαν μόνο online. Ο Αντωνόπουλος, ο οποίος έχει γράψει διάφορα βιβλία για το Bitcoin, είναι σήμερα εκατομμυριούχος.

Για τις γυναίκες, όμως, οι κοινότητες που έχουν δημιουργηθεί στον χώρο των κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι… ναρκοπέδιο. Η Jennifer Leigh, μία πρώην παίκτρια του πόκερ η οποία σήμερα ασχολείται με αγορές και πωλήσεις κρυπτονομισμάτων και φτιάχνει infographics που εξηγούν την τεχνολογία που κρύβεται πίσω τους, λέει ότι οι αναρτήσεις της στο Twitter σχολιάζονται συχνά υποτιμητικά μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα.

Παρ’ όλα αυτά, η ίδια αισθάνεται περήφανη που είναι κομμάτι αυτής της -όπως την αποκαλεί- ψηφιακής επανάστασης.

«Έμαθα να αδιαφορώ για τον μισογυνισμό και το τρολάρισμα των γυναικών», λέει.

Πηγή: mononews.gr