ΕΛΛAΔΑ

Οι καταναλωτές γύρισαν την πλάτη στην πλαστική σακούλα - Τα «κακά παιδιά» του μέτρου

Νέα εξέλιξη με τις πλαστικές σακούλες τέλη Μαΐου - Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις - Κεντρική Εικόνα

Μεγάλη μείωση στην κατανάλωση της πλαστική σακούλας, που μπορεί να φθάσει και το 50% δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τα σούπερ μάρκετ. 

Στον πρώτο μήνα εφαρμογής της χρέωσης η εικόνα της αγοράς είναι ανάμεικτη, με τα σούπερ μάρκετ να συμμορφώνονται σχεδόν πλήρως και στην εστίαση... σχεδόν καθόλου. 

Όσον αγορά στα μεσαία και μικρά καταστήματα μέρος των επιχειρήσεων απορροφούν το κόστος φοβούμενοι ότι θα δυσαρεστήσουν τους πελάτες.  

Το 5ο φόρουμ διαβούλευσης στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος «LIFE DEBAG» έδωσε χθες την αφορμή για μια πρώτη αποτίμηση της αποτελεσματικότητας της χρέωσης της λεπτής σακούλας. 

Σύμφωνα με τον Λευτέρη Κιοσέ γενικό διευθυντή Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, που μιλά στην Καθημερινή, η εικόνα διαφέρει ανάλογα με τον κλάδο. Όπως ανέφερε η εφαρμογή του μέτρου στα σούπερ μάρκετ είναι πολύ εκτεταμένη. 

Η περίπτωση της Κρήτης

Οι Ρεθυμνιώτες φαίνεται να «γυρίζουν την πλάτη στην πλαστική σακούλα», ανταποκρινόμενοι στο μήνυμα και στις παρεμβάσεις του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.) για την προστασία του περιβάλλοντος. Το μήνυμα αυτό τονίστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο από τον ΕΣΔΑΚ, σε συνεργασία με τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου, και διατυπώθηκε με σαφήνεια ότι από κοινού, αυτοδιοίκηση και πολίτες προστατεύουν το περιβάλλον, κάνοντας πράξη τον πολιτισμό του καταναλωτή, όπως ήταν και το θέμα της εκδήλωσης.

Πρόκειται για μία από τις δράσεις της πρωτοβουλίας της διοίκησης του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, ώστε να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, αναδεικνύοντας παράλληλα πως τα ζητήματα της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του ΕΣΔΑΚ.

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν από το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλουν οι χρήστες πλαστικών σακουλών, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα τέσσερα λεπτά συν ΦΠΑ και θα αυξηθεί στα εννιά λεπτά, από 1-1-2019, εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και αποδίδεται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.). Πιο συγκεκριμένα: «Από τα 4 λεπτά του τέλους της πλαστικής σακούλας, τα τρία αποδίδονται στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης για παραγωγή τσαντών πολλαπλών χρήσεων, οι οποίες θα διανέμονται δωρεάν στους καταναλωτές. Αυτό το μέτρο αφορά συγκεκριμένες σακούλες μεταφοράς (< 50μm) και όχι άλλες σακούλες ή αυτές των σκουπιδιών που θα συνεχίσουν να πωλούνται κανονικά. Όταν καταναλωθεί το αποθεματικό των πλαστικών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, οι επόμενες σακούλες θα έχουν διαφορετική μορφή με κωδικούς bar code, ώστε να είναι γνωστό ανά πάσα στιγμή πως διατέθηκαν αυτές από τα σούπερ μάρκετ. Τα μεγάλα καταστήματα έχουν την υποχρέωση να προσφέρουν εμφανείς λύσεις στους πελάτες, όπως δίχτυ ή πάνινη σακούλα ή τσάντα πολλαπλών χρήσεων. Με τον τρόπο αυτό θα αποθαρρυνθούν οι πολίτες από την αλόγιστη χρήση της πλαστικής σακούλας, ενώ τα χρήματα από το τέλος θα χρησιμοποιούνται για δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και ανταποδοτικά για την αντικατάσταση των λεπτών πλαστικών σακουλών από επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες», όπως γνωστοποίησε ο κ. Μαρινάκης.

Για να κατανοήσουν οι πολίτες το μέγεθος της μόλυνσης στη θάλασσα, όπως τονίστηκε, μία πλαστική σακούλα χρειάζεται 10-20 χρόνια για να διαλυθεί, ένα πλαστικό ποτήρι 50 και ένα πλαστικό μπουκάλι 450 χρόνια.