ΔΙΕΘΝΗ

Η Κύπρος στις (βουλευτικές) κάλπες

Η Κύπρος στις (βουλευτικές) κάλπες  - Κεντρική Εικόνα

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή, οι Κύπριοι για τις βουλευτικές εκλογές που γίνονται σχεδόν ενάμισι μήνα μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο.

Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν υποψήφιοι από 12 κόμματα και το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι 542.915.

Η αύξηση από το 1,8% στο 3,6% του εκλογικού μέτρου, που ίσχυε από το 1981, για τη συμμετοχή ενός κόμματος στην δεύτερη κατανομή εδρών, είναι το νέο στοιχείο των εκλογών της Κυριακής.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 6:00 το απόγευμα με ενδιάμεσο διάλειμμα από τις 12.00 μ. μέχρι τις 1.00 μ.μ.

Το τελικό αποτέλεσμα σε ποσοστά ψήφων κάθε κόμματος και ο αριθμός των εδρών που θα  εξασφαλίσουν, θαανακοινωθεί γύρω στις 11 το βράδυ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, επτά από τα δώδεκα κόμματα-σχηματισμούς που κατέρχονται στις βουλευτικές εκλογές εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η πρόθεση ψήφου αναδεικνύει πρώτο κόμμα τον ΔΗΣΥ με ποσοστό 24,5%, με δεύτερο το ΑΚΕΛ με 20%. Το ΔΗΚΟ εξασφαλίζει ποσοστό 9%, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα «Αλληλεγγύη» 3,5%, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών 3% και το ΕΛΑΜ 1,5%.

Η αποχή ανέρχεται στο 14%, 12,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ 2% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.

Στην προεκλογική τους εκστρατεία τα κόμματα επικεντρώθηκαν στην οικονομία, τα σκάνδαλα και την εσωτερική διακυβέρνηση, και το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό.