ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο μαρμαροβιομήχανος που αναζητά επενδυτή για project 300 εκατ. ευρώ στην Κρήτη

Ο μαρμαροβιομήχανος που αναζητά επενδυτή για project 300 εκατ. ευρώ στην Κρήτη - Κεντρική Εικόνα

Στον αρχικό του ιδιοκτήτη ο οποίος σκοπεύει να αναζητήσει τώρα νέο επενδυτή επέστρεψε η έκταση των 2.800 στρεμμάτων στην Σητεία της Κρήτης, η οποία προορίζεται να φιλοξενήσει ένα ακόμη φιλόδοξο project στον κλάδο του τουρισμού.

Η οικογένεια Χαϊδά, της γνωστής μαρμαροβιομηχανίας Ικτίνος, αποφάσισε να πάρει (εκ νέου) στα χέρια της από τον όμιλο της Dolphin το έργο για το Sitia Bay Golf Resort, τη μικτή τουριστική επένδυση συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία μάλιστα έχει προχωρήσει και σε επίπεδο αδειών με έγκριση, μεταξύ άλλων, της πολεοδομικής μελέτης, του καταφυγίου τουριστικών σκαφών κ.τ.λ. . Η Ικτίνος είχε αγοράσει την έκταση εν έτει 2000 για μελλοντική, τουριστική αξιοποίηση και το 2006 πούλησε ποσοστό κοντά στο 80% στον όμιλο της Dolphin (o οποίoς ''τρέχει'' το γνωστό Amanzoe στο Πόρτο Χέλι) για την από κοινού υλοποίηση του έργου. Η τελευταία μάλιστα, για το συγκεκριμένο project, είχε έλθει σε καταρχήν συμφωνία για το κομμάτι της διαχείρισης του ξενοδοχείου με την Waldorf Astoria του ομίλου της Hilton.

Τώρα, ύστερα από μία δωδεκαετία και μετά την αλλαγή της στρατηγικής του ομίλου της Dolphin o οποίος ρευστοποιεί πλέον συμμετοχές του σε «μή κύριες δραστηριότητες» προς άγραν εσόδων, η οικογένεια Χαϊδα παίρνει πίσω το ακίνητο. Η διοίκηση της εισηγμένης μαρμαροβιομηχανίας, σκοπεύει να αναζητήσει πλέον η ίδια νέο επενδυτή θεωρώντας ότι η σημερινή συγκυρία, δεδομένης και της μεγάλης ανόδου του τουρισμού ευνοεί σαφώς περισσότερο τις διαπραγματεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

siteia

Η σύνθετη  τουριστική επένδυση στη θέση Όρμος Φανερωμένης του δήμου Σητείας για το Sitia Bay Golf Resort προβλέπεται να υλοποιηθεί σταδιακά σε έκταση 2.800 στρεμμάτων περίπου, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, κέντρο θαλασσοθεραπείας (spa), συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων, γήπεδο Golf 18 οπών, μαρίνα 85 τουριστικών σκαφών και δύο οικιστικές περιοχές, όπου θα ανεγερθούν 300 περίπου μεζονέτες.

Η Ικτίνος υπέγραψε ήδη συμφωνία με την εταιρία Dolphin CI Thirteen Ltd, συμφερόντων του κ. Μίλτου Καμπουρίδη, για την εξαγορά του ποσοστού 79,656% που κατέχει στην κυπριακή εταιρία Latirus Ltd, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τις 30 Απριλίου. H Ικτίνος Ελλάς κατέχει ήδη το υπόλοιπο 20,344% της ίδιας εταιρίας και με την εξαγορά αυτή, θα κατέχει το σύνολο των μετοχών της εταιρίας Latirus Ltd. Η κυπριακή εταιρία Latirus Ltd, κατέχει το ποσοστό 97,60% της εταιρίας Ικτίνος Ελλάς Τεχνική και Τουριστική ΑΕ, η οποία είναι ιδιοκτήτρια της έκτασης και πρόκειται να αναπτύξει τη σύνθετη τουριστική επένδυση.

sitia2

 

Η τιμή εξαγοράς του ποσοστού αυτού (79,656%), ανέρχεται σε 14- 15 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τον τρόπο καταβολής, ενώ με την υπογραφή της συμφωνίας καταβλήθηκε το ποσό των 1,4 εκατ. ευρώ και εξαγοράστηκε ποσοστό 7,966% της εταιρίας και έτσι σήμερα η Ικτίνος, κατέχει το 28,31% της Latirus Ltd.