ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρευνα Alco: Μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 5,3% - Τι λένε οι πολίτες για Σκοπιανό (Pdf)

Αέρα αυτοδυναμίας δίνουν στη ΝΔ τρεις νέες δημοσκοπήσεις - Κεντρική Εικόνα

Μία διαφορετική οπτική  των διαθέσεων της κοινής γνώμης για το ζήτημα των σχέσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ παρουσιάζεται στην έρευνα  της Alco για το Ραδιόφωνο24/7, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ονομασίας της  γειτονικής χώρας, καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιθυμεί να κλείσει η «πληγή» μετά από την εμπειρία 25 χρόνων αδιεξόδου.

Επιπλέον, στη δημοσκόπηση της Alco καταγράφεται προβάδισμα 5,3% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 22,3%, παρουσιάζοντας μικρή κάμψη σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας που το ποσοστό της ήταν 22,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 17%, όπως και στην προηγούμενη μέτρηση.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 6,6% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,3% και το ΚΚΕ με 5%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστά που δεν τους εξασφαλίζουν είσοδο στη βουλή. Η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώνει 2,7%, οι ΑΝΕΛ 2% και η Ένωση Κεντρώων 1,8%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 4,4%, ενώ το 3,2% δηλώνει ότι θα ψηφίσει λευκό. Το 12,2% απαντά ότι θα απέχει, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 16,5%.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι στο ερώτημα ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις ανάγκες του δικού σας νοικοκυριού, το 30% απαντά ο Αλέξης Τσίπρας, το 24% ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 19% κανένας και το 27% δεν ξέρει/δεν απαντά.

Πάντως η πλειοψηφία ούτε θέλει, ούτε βλέπει εκλογές το 2018.

Συγκεκριμένα το 52% πιστεύει ότι δε θα γίνουν εκλογές εντός του έτους, ενώ το 30% πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το 52% πιστεύει ότι δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές το 2018, ενώ το 35% πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν.

Σε ό,τι αφορά στο Σκοπιανό, επτά στους δέκα θεωρούν ότι από τους χειρισμούς στο Σκοπιανό τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα έχει βγει χαμένη και μόνο το 9% θεωρεί ότι έχει βγει κερδισμένη.

Το 63% θεωρεί ότι είναι προτιμότερο για τη χώρα μας να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση, ενώ το 21% εκτιμά ότι είναι προτιμότερο να παραμείνει η κατάσταση ως έχει σήμερα. Δεν ετέθησαν φυσικά ερωτήματα για συγκεκριμένες ονομασίες, αφού επισήμως δεν είχαν ανακοινωθεί, επομένως ενδεχομένως το ποσοστό αυτό να μεταβληθεί ή εάν πάσει περιπτώσει θα κριθεί όταν μπουν συγκεκριμένα ορόματα στο δημοσκοπικό τραπέζι, όπως επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alco Κώστας Παναγόπουλος μιλώντας στο κεντρικό μαγκαζίνο του Ραδιοφώνου24/7. Σε κάθε περίπτωση όμως από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν με ρεαλισμό το Σκοπιανό.

Όπως και οι προηγούμενες έρευνες της ίδιας εταιρείας, έτσι και αυτή δείχνει ότι παραμένει η απαισιοδοξία στην κοινωνία με μία μικρή όμως ψυχολογική ανάκαμψη. Έτσι το 41% πιστεύει ότι το 2018 τα πράγματα στην οικονομία θα πάνε χειρότερα, αλλά το 26% πιστεύει ότι θα πάνε καλύτερα και το 24% πιστεύει ότι θα παραμείνουν τα ίδια, δηλαδή το 50% ουσιαστικά πιστεύει ότι δε θα χειροτερέψουν, γεγονός που στο μνημονιακό σκηνικό συνιστά βελτίωση της ψυχολογίας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι η πλειοψηφία κρίνει θετικά τα κρίσιμα μέτρα που πέρασαν με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο και τα οποία είχαν προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση.

Ειδικότερα το 60% κρίνει θετικά την αύξηση επιδομάτων τέκνων κατά 260 εκ ευρώ.

Το 41% κρίνει θετικά την προκήρυξη απεργιών με 50% συν ένα στα πρωτοβάθμια σωματεία, το 32% αρνητικά, ενώ το 27% δεν ξέρει/ δεν απαντά

Το 41% επίσης κρίνει θετικά την επέκταση του ωραρίου των φαρμακείων, αρνητικά την κρίνει το 37% ενώ το 23% δεν ξέρει/δεν απαντά.