ΕΛΛAΔΑ

«Καμπανάκι» χτυπά για την παραγραφή του σκανδάλου Siemens

«Καμπανάκι» χτυπά για την παραγραφή του σκανδάλου Siemens - Κεντρική Εικόνα

Καμπανάκι χτυπά για την παραγραφή ενός από τα μεγαλύτερα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα στην Ελλάδα, αυτό των «μαύρων ταμείων»της Siemens. Μπορεί η σχετική υπόθεση να τέθηκε και πάλι από χτες σε δικαστική τροχιά, μετά την πολύμηνη απεργία των δικηγόρων, ωστόσο νέα προβλήματα φαίνεται ότι εμφανίζονται στον ορίζοντα.

Να θυμίσουμε ότι χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια για την ολοκλήρωση της διερεύνησης της υπόθεσης, την έκδοση βουλεύματος παραπομπής των κατηγορουμένων στο εδώλιο και τον προσδιορισμό της δίκης.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, νωρίς χθες το πρωί και ενώ ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εκφώνησε τα ονόματα των 64 εμπλεκομένων, η έδρα διαπίστωσε την έλλειψη διερμηνέα της γαλλικής γλώσσας, παρουσία απαραίτητη στη διαδικασία για να μεταφράζει στον κατηγορούμενο Ελβετό τραπεζίτη Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ, ο οποίος αναμένει την αποφυλάκισή του εφαρμόζοντας το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης γεωεντοπισμού, γνωστό ως «βραχιολάκι».

Η δίκη διεκόπη μέχρι τις 12 για την ανεύρεση μεταφραστή και συνεχίστηκε με τις ενστάσεις των κατηγορουμένων για τις οποίες επιφυλάχθηκε να αποφανθεί το δικαστήριο στην επόμενη συνεδρίαση της 12ης Ιουλίου, η οποία όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος Γ. Τσιμπέρης, θα είναι και η τελευταία για τους θερινούς μήνες.

Το επόμενο «ραντεβού» με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τον Σεπτέμβρη.

Μέχρι τότε φυσικά το δικαστήριο δεν θα έχει καταφέρει να περάσει στην κατ’ ουσίαν εξέταση της υπόθεσης και το καμπανάκι της παραγραφής έκρουσε χθες ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Τζώνης, για το μέλλον της υπόθεσης του γερμανικού κολοσσού στη χώρα μας.

«Από την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος ήδη έχει παύσει η ποινική δίωξη για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για μισούς από τους κατηγορούμενους. Κάθε λεπτό που περνάει το αδίκημα παραγράφεται, ενώ η πράξη της δωροδοκίας έχει χρόνο τέλεσης το διάστημα 1997-1998 και ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει ούτε η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό. Πρόκειται για εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση» επισήμανε ο εισαγγελικός λειτουργός κατά την απορριπτική αγόρευσή του για τις ενστάσεις απόλυτης ακυρότητας που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 13 Γερμανών υπηκόων.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους κατηγορούμενους στην υπόθεση είναι και ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, τα πρώην στελέχη της Siemens, Ηλίας Γεωργίου και Πρόδρομος Μαυρίδης, αλλά και οι καταζητούμενοι, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Γιώργος Καραβέλας, των οποίων τα εντάλματα σύλληψης διατηρεί σε ισχύ το βούλευμα.