ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικός «πυρετός» για το Σκοπιανό

Επίσημη διακοίνωση για το νέο όνομα της ΠΓΔΜ έλαβε ο ΟΗΕ - Κεντρική Εικόνα

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Έλληνα διαπραγματευτή, Αδαμάντιου Βασιλάκη, και του Σκοπιανού ομολόγου του, Βάσκο Ναουμόφσκι, παρόντος του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.

Η τελευταία συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες και μετά από αυτήν, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός του 2018 μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας και ανήγγειλε την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο Μάθιου Νίμιτς λίγες ώρες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, στη Νέα Υόρκη, προανήγγειλε την κατάθεση νέας πρότασης προς την Αθήνα και τα Σκόπια, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

«Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία. Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν μερικές ημέρες δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση. Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο , αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια. Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω» ανέφερε ο κ. Νίμιτς μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα» . Επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας οπότε φερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα . Επίσης πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως «Republika Makedonija» και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή».

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται με την αξίωση, η σύνθετη ονομασία που θα δοθεί στο γειτονικό κράτος να έχει ενιαία χρήση και να μην υπάρχει παράθυρο διπλής ονομασίας.

Όλα είναι ανοιχτά και για κάθε εξέλιξη θα ενημερωθεί η Βουλή, ανέφερε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ αιχμές κατά όσων ζητούν δημοψήφισμα για το ίδιο θέμα, άφησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, τόνισε ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία της σημερινής συνάντησης Νίμιτς με τη διαπραγματευτική ομάδα, και πως θα τεθεί το αρχικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα προωθηθεί η διαδικασία και αυτό είναι σημαντικό γιατί καθορίζει και τον τρόπο της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα σημείωσε πως είναι διαφορετικές οι συνθήκες, και πως η συγκυρία είναι αυτή που πολλές φορές καθορίζει τον τρόπο και τη μεθοδολογία με την οποία προσεγγίζεις ένα πρόβλημα.

«Δεν μπορεί να κάνουν κάποιοι μικροπολιτική». «Δεν μπορούν, όσοι έκαναν πραγματικά μυστική διπλωματία με τον κ. Γρυλάκη κ.ά., τώρα που έχει πάει σε συντεταγμένη διαπραγμάτευση η χώρα με τους θεσμούς του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης, να μας κουνάν το δάχτυλο» τόνισε ο ίδιος λίγο πριν την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων στη Ν. Υόρκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

O Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του κ. Νίμιτς ότι η πρόταση θα είναι καινούρια καθώς βρισκόμαστε σε μια καινούρια χρονική συγκυρία, υπενθυμίζοντας ότι τόσο ο κ. Νίμιτς όσο και πολλοί άλλοι «λένε ότι στην ενδιάμεση συμφωνία η χώρα μας αποδέχθηκε την είσοδο της FYROM σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, με την προσωρινή ονομασία που εμπεριέχει τον όρο "Μακεδονία"». Επιπλέον «η ενδιάμεση αυτή συμφωνία δεν είχε έρθει ποτέ προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή, αυτό είναι μυστική διπλωματία» σχολίασε ο κ. Αμανατίδης, εγκαλώντας την αντιπολίτευση για αποτελέσματα «αδράνειας και στρουθοκαμηλισμού τόσα χρόνια».

Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί σύμφωνα με την εκτίμηση του υφυπουργού Εξωτερικών είναι «αν συμφέρει εθνικά τη χώρα μας η επίλυση του ζητήματος για τη σταθερότητα στην περιοχή». Ο ίδιος, σε αυτό το πλαίσιο, περιέγραψε τα βασικά χαρακτηριστικά της θέσης της Ελλάδας όπως αυτή διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά: «σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, χωρίς τα στοιχεία αλυτρωτισμού» και «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για την ένταξη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ είναι η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας».

Κλειδί για είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ η λύση στο όνομα

 

Στα Σκόπια, εξ άλλου, αναμένεται το βράδυ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αύριο, Πέμπτη θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο για τις σχέσεις της χώρας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

To ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους του, εφόσον επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, διεμήνυσε ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του, λίγο πριν την άφιξη του στα Σκόπια, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, "MIA", μέρος της οποίας μεταδίδεται σήμερα.

Ερωτηθείς εάν η ΠΓΔΜ μπορεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

« Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ» σημείωσε ο γγ του ΝΑΤΟ στη συνέντευξή του αυτή.

Κίνδυνος μετάθεσης της λύσης στο μέλλον

 

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ μιλώντας στο Balkan Investigative Network, έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία να «κλείσει» το ονοματολογικό.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος, ωστόσο τόνισε ότι «πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα ότι μπορεί να μην καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή. Προσθέτοντας, σημείωσε πως «είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε, μέχρι αυτό να γίνει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια λύση είναι απαραίτητη, ώστε «να εγκαταλείψουμε τα εμπόδια της ιστορίας και να επικεντρωθούμε περισσότερο στο παρόν και το μέλλον», τονίζοντας ωστόσο ότι «θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό, εάν δεν υπήρχε μονοπώλιο στον όρο Μακεδονία» και «εάν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα στη χρήση του όρου».