ΕΛΛAΔΑ

Κατατέθηκε το ν/σ για το Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής - Δείτε τις 5 Σχολές και τα 26 Τμήματα

Τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων για τις επιταγές δωρεάν θεαμάτων μέσω του ΟΑΕΔ - Κεντρική Εικόνα

Το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, παρά τις έντονες αντιδράσεις, κατατέθηκε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως η διαμόρφωση του νέου Πανεπιστημίου γίνεται έχοντας ως γνώμονα ακαδημαϊκά κριτήρια, καθώς και ότι ελήφθη η μέριμνα, ώστε καμία εργαστηριακή ή κτιριακή επένδυση να μη χάσει τον ρόλο της και σε καμία περίπτωση να μη θιγεί το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού των Ιδρυμάτων και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο νόμου, το νέο Πανεπιστήμιο θα έχει πέντε Σχολές και 26 ακαδημαϊκά Τμήματα. Ο πρώτος κύκλος σπουδών θα διαρκεί οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα και θα περιλαμβάνει μαθήματα που αντιστοιχούν σε 240 πιστωτικές μονάδες.

Συγκεκριμένα, ιδρύονται οι ακόλουθες σχολές και τμήματα:

Σχολή Μηχανικών

α. Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών
β. Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής
γ. Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής
δ. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών
ε. Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής
στ. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
ζ. Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών
η. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών

α. Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης
β. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
γ. Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού
δ. Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας
ε. Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
στ. Τμήμα Προσχολικής Αγωγής

Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού

α. Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας
β. Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής
γ. Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης
δ. Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών

Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας

α. Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών
β. Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας
γ. Τμήμα Εργοθεραπείας
δ. Τμήμα Μαιευτικής
ε. Τμήμα Νοσηλευτικής
στ. Τμήμα Φυσικοθεραπείας

Σχολή Επιστημών Τροφίμων

α. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
β. Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου  & Ποτών

Μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ο εκλεγμένος Πρύτανης και η Σύγκλητος, το ίδρυμα προβλέπεται να διοικείται από Διοικούσα Επιτροπή έως την 31 Δεκεμβρίου 2018, ενώ τα υπόλοιπα όργανα διοίκησης θα αναδειχθούν ύστερα από εκλογές που θα διεξαχθούν έως την 1η Απριλίου 2018.

Μεταβατική περίοδος για τους φοιτητές

Οι φοιτητές την πρώτη περίοδο λειτουργίας του Πανεπιστημίου, έως και την εξεσταστική του επόμενου Σεπτεμβρίου, θα παρακολουθούν προγράμματα σπουδών των δύο ΤΕΙ που θα συγχωνευθούν (ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας), μέχρι και την ολοκλήρωση της επαναληπτικής εξεταστικής (του Σεπτεμβρίου). Η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του ΠΔΑ θα ξεκινήσει από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019.

Τι θα γίνει με τα προπτυχιακά μαθήματα;

Τα προπτυχιακά µαθήµατα Τµηµάτων των απορροφώµενων Τ.Ε.Ι., συνεχίζονται σύµφωνα µε το καθορισµένο πρόγραµµα σπουδών µέχρι την ολοκλήρωση των εξαµήνων και των εξετάσεων για το ακαδηµαϊκό έτος 2017-2018. Τα προπτυχιακά προγράµµατα σπουδών των Τµηµάτων του Πανεπιστηµίου Δυτικής Αττικής θα εφαρµόζονται από το χειµερινό εξάµηνο του ακαδηµαϊκού έτους 2018- 2019. Η διαµόρφωση των προγραµµάτων σπουδών των Τµηµάτων του Πανεπιστηµίου Δυτικής Αττικής γίνεται σύµφωνα µε το άρθρο 32 του ν. 4009/11. Τα προγράµµατα αυτά θεωρούνται πιστοποιηµένα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την Α.ΔΙ.Π., σύµφωνα µε τις διατάξεις των άρθρων 70 έως και 72, και του  δευτέρου εδαφίου της περίπτ. δ΄ της παρ. 12 του άρθρου 80 του ν. 4009/11 (Α΄ 195).

Τι θα συμβεί με το πτυχίο;

Αυτό είναι και το κύριο θέμα που απασχολεί τους φοιτητές. Η αντιστοίχηση των μαθημάτων των απορροφώμενων ΤΕΙ με τα νέα προγράμματα σπουδών θα αποφασιστεί από τη Συνέλευση των νέων Τμημάτων. Μόνο τότε θα  καθοριστούν τα υπολειπόμενα μαθήματα για την απόκτηση του τίτλου σπουδών είτε του Τμήματος του ΠΔΑ είτε του Τμήματος ΤΕΙ ανάλογα με το τι θα αποφασίσει ο εκάστοτε σπουδαστής, καθώς του δίνεται κι η δυνατότητα να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο σπουδών του Τμήματος ΤΕΙ στο οποίο έχει εισαχθεί, υποβάλλοντας μη ανακληθείσα υπεύθυνη δήλωση στη γραμματεία του αντίστοιχου Τμήματος  του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έως την 30η Σεπτεμβρίου 2018.