ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι θυσίες των πολιτών θα είναι χωρίς αντίκρισμα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι θυσίες των πολιτών θα είναι χωρίς αντίκρισμα - Κεντρική Εικόνα

Προσωπική φραστική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον «κατά συρροήν ψεύτη», εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια για το ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ επανέλαβε το αίτημα του κόμματός του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο αρχηγός της ΝΔ θύμισε στον πρωθυπουργό παλιότερες υποσχέσεις του, υποστήριξε ότι τα μέτρα που έφερε στη Βουλή είναι αποτέλεσμα «των καθυστερήσεων και της διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης, που αύξησαν τον λογαριασμό, τον οποίον καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός» και επιχείρησε να αποδομήσει το νομοσχέδιο σε εννέα σημεία.

«Είναι οξύμωρο ο κατά συρροήν ψεύτης να λέει ότι πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας» είπε ο κ. Μητσοτάκης και παραφράζοντας τον Μαρκ Τουέιν σημείωσε: «Υπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και ο κ. Τσίπρας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «μη αριστερό» και «οπορτουνιστή», που κάνει –όπως είπε- τα πάντα για να μείνει στην καρέκλα του. Στον δε υπουργό Εργασίας καταλόγισε «αμοραλισμό του αισχίστου είδους», υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν είχε προσφύγει στα δικαστήρια κατά των μέτρων, που τώρα εισηγείται.

Για το νομοσχέδιο ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε:

- Μειώνει τις συντάξεις όσων βγουν στη σύνταξη από εδώ και στο εξής, ενώ οι υφιστάμενες συντάξεις προστατεύονται μέχρι το 2018.

- Εξοντώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες.

- Εμπαίζονται οι αγρότες. Καταργείται ο ΟΓΑ και φορολογούνται και οι ενισχύσεις.

- Μειώνονται οι πραγματικές αποδοχές όλων των εργαζομένων.

- Κόβεται το αφορολόγητο για τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων.

- Εμπαίζονται οι χαμηλόμισθοι και εξοντώνονται οι συνεπείς φορολογούμενοι.

- Φορτώνεται στους πολίτες ως μόνιμος φόρος η εισφορά αλληλεγγύης.

- Αυξάνεται η φορολόγηση κατά 12% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Αυξάνεται ο φόρος στα μερίσματα, αποτελώντας πλέον κίνητρο για φορολογική μετανάστευση.

Ο αρχηγός της ΝΔ διέβλεψε ότι «οι θυσίες των πολιτών θα είναι χωρίς αντίκρισμα» και υπεραμύνθηκε της πολιτικής της ΝΔ όταν ήταν κυβέρνηση, αναφέροντας πως «έδωσε χρόνια ζωής στο ασφαλιστικό σύστημα», σε αντίθεση με τα μέτρα που ήρθαν στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία –όπως είπε- δεν δίνουν καμία προοπτική βιωσιμότητας.

«Ναι, υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει άλλη πρόταση, υπάρχει ελπίδα. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, αλλά είναι ο δρόμος της αλήθειας, μία συμφωνία αλήθειας που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις πολιτικών και κοινωνίας, που είναι το πρόβλημα της αξιοπιστίας. Η χώρα πρέπει να δημιουργήσει πλούτο και να μην αναδιανέμει την φτώχεια» είπε ο κ. Μητσοτάκης και δεσμεύθηκε ότι η NΔ, ως κυβέρνηση, θα εφαρμόσει διαφορετικό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής και θα μειώσει τους φόρους.

Επαναφέροντας το αίτημά του για εκλογές («ας τελειώνουμε με την πιο επικίνδυνη και ανίκανη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος από την Μεταπολίτευση και μετά») ο αρχηγός της ΝΔ κατέληξε: «Έχουν κόστος οι εκλογές, αλλά είναι μικρότερο από τον όλεθρο, που προκαλεί η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία».