ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Συνεχίζει ανοδικά, απειλώντας τα υψηλά 52 εβδομάδων

Χ.Α.: Ήπιες ανοδικές τάσεις με άνοδο των τραπεζικών μετοχών - Κεντρική Εικόνα

Ακόμα μία συνεδρίαση, όπου οι αγοραστές κέρδισαν τις τελευταίες εντυπώσεις, έστω και αν οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. δεν ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 841,93 μονάδες (-0,60%), για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρι τις 854,27 (+0,86%), ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 851,12 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,49%.

Ο τζίρος έφθασε τα 71,3 εκατ., από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης απέχει ελάχιστα από το υψηλότερο κλείσιμο 52 εβδομάδων, το οποίο σημειώθηκε στις 17/7/2017 (858,08 μονάδες) και αν συνεχιστεί το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, όλα δείχνουν ότι θα δοκιμάσει την υπέρβαση στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

"Το ότι οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα πολλών ετών είναι δικαιολογημένο, δεδομένων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που έχει εφαρμόσει η χώρα", δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Kalin Anev Janse, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ESM.

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε πως "η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αν πετύχει την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρά το πτωτικό ξεκίνημα, η τελική εικόνα δείχνει υπεροπλία των αγοραστών (Alpha Bank +1,53%, Eurobank +1,11%, Εθνική 0% και Πειραιώς +0,55%).

Στα "σημεία" υπερίσχυσαν οι αγοραστές και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου ξεχώρισε θετικά το +2,36% της ΕΥΔΑΠ, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και Ελ. Πετρέλαια.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Σαράντη (-1,04%) και Viohalco (-1,43%).

Συνεχίστηκε, έστω και με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και αυτό είναι άκρως θετική ένδειξη για την συνέχεια.

Από τις μετοχές που ξεχώρισαν και οι Μαθιός (+8,89%), Revoil (+7,96%), Q&R (+5,26%), Frigoglass (+5,22%), Mermeren(+6,25%), Cenergy Holdings (+5,19%), Intralot (+4,47%), Υγεία (+4,10%) και Σελόντα (+3,14%).