ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιδεοληπτική χαρακτηρίζει την απαίτηση του ΔΝΤ για απολύσεις, ο Κατρούγκαλος

Γ. Κατρούγκαλος: Μη δεσμευτικές οι προτάσεις του ευρωδικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις - Κεντρική Εικόνα

Ιδεοληπτική χαρακτηρίζει την απαίτηση του ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Ταυτοχρόνως, σε συνέντευξη στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, επαναλαμβάνει τη δέσμευση ότι οι κύριες συντάξεις δεν θα μειωθούν και περιγράφει  τους βασικούς άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. 

Ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει ότι η μεγάλη καινοτομία του νόμου είναι η καθιέρωση αρχών ισονομίας για όλους.  Προσθέτει μάλιστα  ότι όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ, θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη με τη μεταρρύθμιση αυτή από ό,τι με το παλαιό σύστημα. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σημειώνει  ότι καμία μείωση δεν θα έχουν και ως προς τις επικουρικές, όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριας  και επικουρικής σύνταξης 1.300 ευρώ και κάτω, που αποτελούν πάνω από το 90% του συνόλου. «Προφανώς, δεν είμαστε ικανοποιημένοι με το ύψος αυτών των συντάξεων», παραδέχεται ο κ. Κατρούγκαλος, εκφράζοντας, ωστόσο, την αισιοδοξία ότι η ρήτρα ανάπτυξης που έχει προβλεφθεί, θα επιτρέψει την άνοδο των συντάξεων μαζί με την άνοδο της οικονομίας. 

Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο υπουργός Εργασίας σχολιάζει  ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από απολύσεις, αλλά από νέες θέσεις εργασίας, επισημαίνοντας ότι η απαίτηση του ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις είναι απολύτως ιδεοληπτική.  Ερωτηθείς για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι ο αυτόματος μηχανισμός προτάθηκε, «για να εξουδετερώσουμε το παράλογο αίτημα του ΔΝΤ για λήψη προκαταβολικών μέτρων από τώρα για το 2018». Όπως διευκρινίζει , θα τίθεται σε εφαρμογή, αν και μόνο η χώρα δεν πετύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται στη συμφωνία του καλοκαιριού, πράγμα, που «δεν θα συμβεί, γιατί ήδη κινούμαστε πάνω από τους στόχους». Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, θα προστατευθούν, όπως είναι η πάγια δέσμευση της κυβέρνησης, μισθοί και συντάξεις.