ΕΥ ΖΗΝ

Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός Σοπέν με πιάνα εποχής θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Βαρσοβία

Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός Σοπέν με πιάνα εποχής θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Βαρσοβία - Κεντρική Εικόνα

Το Πολωνικό Ινστιτούτο Φρειδερίκος Σοπέν (INFC) θα οργανώσει τον Σεπτέμβριο τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό αφιερωμένο στον μεγάλο ρομαντικό συνθέτη, τα έργα του οποίου θα ερμηνευθούν αποκλειστικά σε όργανα της εποχής του, έγινε σήμερα γνωστό από τους οργανωτές.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος δεν έχει προηγούμενο λόγω της φύσης των οργάνων που θα χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με το INFC, θα ακολουθήσει το πρότυπο του περίφημου διεθνούς διαγωνισμού πιάνου Φρειδερίκος Σοπέν, που δημιουργήθηκε το 1927 στην Πολωνία και, στις 17 φορές που πραγματοποιήθηκε από τότε, κάθε πέντε χρόνια, άνοιξε επανειλημμένα στους βραβευθέντες τις πόρτες των μεγάλων αιθουσών του κόσμου.

«Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας μακροχρόνιας δουλειάς που έχει ήδη γίνει με στόχο να θυμίσουμε στον ακροατή τον αυθεντικό ήχο της μουσικής του Φρειδερίκου Σοπέν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζοάνα Μποκζάνιν, υπεύθυνη του προγράμματος στους κόλπους του NIFC, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Βαρσοβία.

Το Πολωνικό Ινστιτούτο, το οποίο διεξάγει έρευνες πάνω στο έργο του Σοπέν, το τεκμηριώνει και το προωθεί σ' όλον τον κόσμο, θα θέσει στη διάθεση των συμμετεχόντων 17 μοντέλα πιάνων εποχής, που ήταν γνωστά και είχαν χρησιμοποιηθεί από τον μεγάλο συνθέτη -- πιάνα Buchholtz, Erard, Pleyel ή Broadwood που προέρχονται από τη συλλογή του NIFC ή είναι δανεισμένα από συλλέκτες.

«Τα πιάνα εποχής έχουν πολύ διαφορετική μηχανική και πολύ διαφορετικό ήχο απ' αυτόν που προσφέρουν τα σύγχρονα όργανα. Η επαφή με τον ήχο είναι σ' αυτά πολύ πιο άμεση και αποτελούν πάντα μεγάλη τεχνική πρόκληση για κάθε ερμηνευτή» , δήλωσε η Μποκζάνιν.

Επίσης το Πολωνικό Ινστιτούτο, το οποίο έχει μεγάλη πείρα σε συναυλίες και ηχογραφήσεις «με τον παλιό τρόπο», προβλέπει να οργανώσει εξειδικευμένα προγράμματα εκμάθησης, κυρίως στις Βρυξέλλες και την Ιαπωνία, για τους μελλοντικούς συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 14 Σεπτεμβρίου στη Βαρσοβία. Οι εγγραφές αρχίζουν τον Φεβρουάριο.