ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αντιδράσεις και αιχμές στην αγορά για τη Μαρινόπουλος

Μαρινόπουλος: Οι αντιδράσεις, τα προβλήματα και οι σκληρές αποκαλύψεις των αριθμών - Κεντρική Εικόνα

Ανησυχία υπάρχει στην αγορά για τις εξελίξεις στην υπόθεση της Μαρινόπουλος, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και παρά την εξασφάλιση της προσωρινής προστασίας κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να δηλώσει πως η εταιρεία θα μπορέσει να υπαχθεί επιτυχώς στο άρθρο 99. Πόσω μάλλον ότι θα κατορθώσει να διασφαλίσει μια βιώσιμη λύση για την συνέχεια…

Επιπρόσθετα, σημαντικές αντιδράσεις υπάρχουν και από αρκετές επιχειρήσεις, που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για όσα έχουν συμβεί και τους χειρισμούς όλων των εμπλεκομένων, που «επέτρεψαν» με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η κατάσταση να φτάσει στο σημερινό σημείο.

Σε αυτό το μήκος κύματος φαίνεται πως κινείται  και ο Λεωνίδας Βρεττάκος, Chief Operating Officer της ΑΒ Βασιλόπουλος, ο οποίος σε σχετικό σχόλιό του στο εξειδικευμένο newsletter για το λιανεμπόριο RetailToday αναφέρει πως «πολλά θα μπορούσε να πει κανείς μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα που επιβεβαιώνουν περίτρανα αυτά που τα τελευταία χρόνια όλη η αγορά υποψιαζόταν και συζητούσε. Εγώ, μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, μέσα στο κλίμα του Euro 2016, θα περιοριστώ μόνο να δηλώσω ένα πράγμα: αυτό το παιχνίδι δεν ήταν και δεν είναι fair play. Όταν ο ένας παίζει με απλήρωτους παίκτες, δανεική μπάλα, ξένες φανέλες και αδιάφορους διαιτητές, την ώρα που οι άλλοι ιδροκοπούν για να παίζουν σωστά και σύμφωνα με τους κανόνες, το παιχνίδι είναι άδικο. Κι η αδικία αυτή έκανε κακό πρώτα στους εργαζομένους και κατόπιν σε όλη την αγορά. Ας ελπίσουμε ότι η λύση που θα βρεθεί, θα αποκαταστήσει αυτή την αδικία και θα κλείσει μια για πάντα την πόρτα στη διαιώνισή της».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο άμεσο μέλλον, όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, οι προμηθευτές αναμένουν πρόταση για σημαντικό haircut στις απαιτήσεις τους από την αλυσίδα και αρκετοί εξ αυτών παρουσιάζονται έτοιμοι να θέσουν «κόκκινες γραμμές». Στελέχη της αγοράς σημειώνουν, επίσης, πως υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης πλέον και δύσκολα η όποια διαπραγμάτευση θα μπορέσει να έχει αποτέλεσμα εάν πραγματοποιηθεί από τη διοίκηση της Μαρινόπουλος. Επίσης, σημειώνουν πως η όλη κατάσταση μπορεί να πλήξει σημαντικά την αξιοπιστία και την υγεία του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.

H ίδια η Μαρινόπουλος δηλώνει, πάντως, πως «σε συνέχεια της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, την 1η Ιουλίου 2016, η οποία επιτρέπει την ένταξη της Μαρινόπουλος σε διαδικασία εξυγίανσης, η διοίκηση της εταιρείας διεξάγει ήδη συζητήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της τονίζει: «Πραγματοποιούμε κάθε δυνατή προσπάθεια και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη μιας θετικής λύσης το συντομότερο δυνατόν. Στόχος μας είναι η άμεση επιστροφή στην κανονικότητα, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και τη διευθέτηση των οφειλών προς τους προμηθευτές», ενώ προσθέτει πως «τα καταστήματα Μαρινόπουλος συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους και ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τους εργαζομένους και τους προμηθευτές για τη στήριξή τους».