ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έντονη κινητικότητα για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Επίσημη διακοίνωση για το νέο όνομα της ΠΓΔΜ έλαβε ο ΟΗΕ - Κεντρική Εικόνα

H επόμενη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονας χώρας. Στην Αθήνα βρίσκεται ο αντιπρόεδρος των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος έχει διαβουλεύσεις με την ηγεσία του ΥΠΕΞ. Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για λύση στο πλαίσιο των θέσεων που αποτελούν εθνικό κεκτημένο από το 2008, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η τελευταία συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες και μετά από αυτήν, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός του 2018 μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας και ανήγγειλε την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο αντιπρόεδρος των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, και στη συνέχεια παραβρέθηκε σε γεύμα που παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Μετά τις επαφές του, ο αντιπρόεδρος της πΓΔΜ δήλωσε πως «δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, περιμένουμε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζουμε να έλθει με συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα την σκεφτούμε και μετά θα λάβουμε θέση».

Αποσαφήνισε, μάλιστα, πως «οτιδήποτε ακούγεται στα μέσα ενημέρωσης για διάφορα ονόματα ή προτάσεις είναι μόνο εικασίες» και δεν βοηθάει τη διαδικασία. Αυτό που έχει σημασία «είναι να είμαστε δεσμευμένοι για την αναζήτηση λύσης μέσα στους επόμενους έξι μήνες» πρόσθεσε.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις δύο σημαντικές συναντήσεις με τις οποίες εγκαινίασε τη νέα χρονιά στην Αθήνα, ο κ. Οσμάνι ανέφερε ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ δεσμεύεται για εξεύρεση λύσης και τόνισε την ανάγκη να εντατικοποιηθεί αυτή η διαδικασία.

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε το 2018 ως «χρυσή χρονιά», μία ευκαιρία για τη χώρα του να επιτύχει πρόοδο σε σχέση με την ευρωατλαντική ολοκλήρωσή της.

Η κυβέρνηση περιμένει σαφή και συγκεκριμένη θέση από όλα τα κόμματα, τόνισε την Τρίτη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς όταν θα υπάρξουν εξελίξεις για το ζήτημα, σημειώνοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ευρύτατης κοινοβουλευτικής συναίνεσης.

Αναφορικά με τη στάση Καμμένου σημείωσε ότι «ο κ. Καμμένος έχει κάνει μία πολύ υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα εφόσον υπάρξει η ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στον Ant1, είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ χωρίς επίλυση του ονοματολογικού. Κι έκανε λόγο για σύνθετο όνομα για όλες τις χρήσεις.

Επίθεση στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να υπερασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου στο σύνολό του.

Να επιδείξει υπευθυνότητα και σοβαρότητα στο θέμα της πΓΔΜ και να σταματήσει να κρύβεται και να καταφεύγει σε ανούσια κονταροχτυπήματα, κάλεσε τη ΝΔ η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στον ραδιόφωνικό σταθμό ALPHA.

«Το «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του Σκοπιανού δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια και η διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι και ο βασικός παράγοντας αποσταθεροποιήσης και αλλαγής συνόρων στην ευρύτερη περιοχή» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με το Σκοπιανό.

«Η κ. Μπακογιάννη επιμένει να θεωρεί τους Έλληνες λωτοφάγους, και νοσταλγεί την εποχή που υπονόμευε την εθνική γραμμή και τον τότε πρωθυπουργό προκειμένου να εξυπηρετήσει τις προσωπικές της σκοπιμότητες και φιλοδοξίες» σχολιάζει με δήλωσή της, η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Η ονομασία της ΠΓΔΜ είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στην ακροδεξιά χείρα της κυβέρνησης», σημειώνει το Ποτάμι.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, «το ίδιο ακριβώς επιχειρεί και τώρα η κ. Μπακογιάννη, με την στοχοποίηση και τη σπέκουλα σε βάρος του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένου με αφορμή το εθνικό ζήτημα για το όνομα των Σκοπίων».