ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Προτεραιότητά μας, η Ελλάδα να περάσει σε περίοδο ανάκαμψης και ανάπτυξης

Αλ. Τσίπρας: Προτεραιότητά μας, η Ελλάδα να περάσει σε περίοδο ανάκαμψης και ανάπτυξης - Κεντρική Εικόνα

Για ένα «ασφαλιστικό σύστημα, που είναι αδύνατο να επιζήσει χωρίς βαθιά μεταρρύθμιση», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στην ολομέλεια κατά τη διάρκεια ψήφισης του φορολογικού-ασφαλιστικού νομοσχεδίου από τη Βουλή και σημείωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να ξαναστήσει με κάθε τρόπο την Ελλάδα στα πόδια της» και να σπάσει –όπως είπε- το απόστημα της διαπλοκής που κυβερνούσε τον τόπο και τον οδήγησε στην καταστροφή.

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε του νέου νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας πως η εναλλακτική πρόταση της ΝΔ θα σήμαινε οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Αντίθετα, ανέφερε, «με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση τηρεί τη δέσμευσή της να προχωρήσει στην αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση» και δεσμεύτηκε: «Χωρίς να μειώσουμε ούτε ένα ευρώ κύριες συντάξεις και χωρίς να επιβαρυνθεί για 13η συνεχόμενη φορά η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων».

«Ανοίγοντας» την ομιλία του ο πρωθυπουργός διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ΝΔ βρίσκεται σε «στρατηγικό αδιέξοδο» και στερείται «στοιχειώδους εναλλακτικής πρότασης». Απευθυνόμενος μάλιστα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε ότι κινδυνεύει να κάνει το κόμμα του κόμμα διαμαρτυρίας, καθώς –όπως είπε- δεν άκουσε καμία θετική πρόταση.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «κινδυνολογία» και «μύθους» της αντιπολίτευσης, σχετικά με τις αιτιάσεις της ΝΔ περί εκτροχιασμού του ασφαλιστικού, λόγω της μακράς διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, επιχειρηματολογία που –όπως είπε- διαψεύδεται περίτρανα από τα στοιχεία της Eurostat.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα του αρχηγού της ΝΔ για διεξαγωγή εκλογών, καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι ζητά εκλογές χωρίς εναλλακτική ή στην περίπτωση που εναλλακτική είναι «η συνέχεια των καταστροφικών οριζόντων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις» και επιπλέον ότι τις ζητά επειδή επιδιώκει να σώσει κάποιους φίλους του, «αγωνιούντες εκδότες και καναλάρχες», σε βάρος των οποίων «τρέχουν» διώξεις, συνεπεία του συστήματος διαπλοκής, το οποίο –όπως είπε ο πρωθυπουργός- καταστρέφεται.

Σημείωσε ότι τήρησε τις δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου απέναντι στον λαό για παραμονή στη συμφωνία, «αλλά όχι υποχώρηση σε νέες παράλογες απαιτήσεις, ότι θα προστατεύσει τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και αγρότες, τους ανέργους, τους νέους επιστήμονες».

Για το νομοσχέδιο είπε ότι αποσκοπεί σε ένα σύστημα που από τη μια είναι βιώσιμο και θα εγγυάται τις συντάξεις όλων των πολιτών και από την άλλη θα έχει βασική του αρχή την κοινωνική δικαιοσύνη δεδομένων των δύσκολων συνθηκών και αυτό χωρίς, όπως είπε, να πειραχτεί η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών συντάξεων.

Σχετικά με την «επόμενη μέρα» της αξιολόγησης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «προτεραιότητα είναι η Ελλάδα να περάσει από την περίοδο της ακραίας ύφεσης σε περίοδο ανάκαμψης και ανάπτυξης» με τη διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων και την προστασία της εργασίας.

Τέλος, για το χρέος, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «αυτό που τόσα χρόνια ήταν μια υπόσχεση, μπαίνει στην ημερήσια διάταξη».