ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντ. Μπακογιάννη: Υπάρχει τώρα η δυνατότητα να λυθεί το Σκοπιανό

Μπακογιάννη: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το ΠΔΕ για συμβασιούχους αντί για αναπτυξιακές δράσεις - Κεντρική Εικόνα

Η ενιαία κυβερνητική θέση της Ελλάδος αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ» σύμφωνα με την τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία υποστηρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα χρειαστεί να θέσει θέμα δεδηλωμένης «καθότι ο κ. Καμμένος, με την ταχύτητα που αλλάζει γνώμη θα ξαναλλάξει γνώμη και θα προσέλθει στην προσπάθειά του να κρατήσει την καρέκλα του».

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η κα Μπακογιάννη επισήμανε ότι «υπάρχει η δυνατότητα να κλείσει το θέμα αυτό. Από τη μεριά των Σκοπίων δεν υπάρχει πια ο Γκρούεφσκι, ο οποίος ήταν ένας ακραίος εθνικιστής, λαϊκιστής κ.λπ. Δυστυχώς δεν επέτρεψε να βρεθεί μια λύση. Η νέα κυβέρνηση του κ. Ζάεφ δίνει σημάδια, τουλάχιστον σε επίπεδο ατμόσφαιρας, που είναι θετικότερα».

«Μία κυβέρνηση, η οποία προσέρχεται σε μία διαπραγμάτευση, για να έχει τη βάση και την ελπίδα οποιαδήποτε επιτυχίας, οφείλει να λέει -σε επίπεδο υπουργών και σε επίπεδο πρωθυπουργού- το ίδιο πράγμα», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως στο Βουκουρέστι η τότε κυβέρνηση τα κατάφερε επειδή ήταν όλοι μαζί. «Εμείς ήμασταν μπετόν αρμέ σ΄ αυτή τη θέση γι΄ αυτό και τα καταφέραμε. Κανένας μόνος του δεν καταφέρνει τέτοια επιτυχία για την ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως στο Βουκουρέστι. Το κάναμε όλοι μαζί και όλοι μαζί πετύχαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν κάνεις πολιτική εν κρυπτώ»

«Ακούσαμε τον κ. Κοτζιά να τοποθετείται, ακούσαμε τον κ. Καμμένο να είναι στη φάση της μεγάλης κωλοτούμπας. Από εκεί και πέρα περιμένουμε να υπάρξει μια ενιαία κυβερνητική θέση» σημείωσε και προσέθεσε:

«Πιστεύω ότι πρέπει να σοβαρευτούν οι άνθρωποι. Εμείς, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης είχαμε ακολουθήσει, τότε, με εντολή του Κώστα Καραμανλή, μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική: ενημερώσαμε τη Βουλή των Ελλήνων, πήραμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πήγαμε και ενημερώσαμε την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και πήραμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων- και τότε εγώ, σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, τους ενημέρωνα καθ' όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για τα μη δημοσιεύσιμα στοιχεία της διαπραγμάτευσης.

Δεν υπήρχε λοιπόν διπλωματία εν κρυπτώ. Υπήρξε διπλωματία εν γνώση του ελληνικού λαού, η οποία οδήγησε στο Βουκουρέστι. Αυτή είναι η δική μου αντίληψη περί πολιτικής. Δεν κάνεις πολιτική εν κρυπτώ. Κάνεις πολιτική με διαφάνεια».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενιαία θέση στο ζήτημα και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, η τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε: «Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, που τότε καταγράφηκε στις προγραμματικές δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή, ήταν αρραγής και εξακολουθεί να είναι. Γι΄ αυτό και ήταν κωμική η θέση του Καμμένου, διότι ψήφισε τη θέση αυτή στις προγραμματικές δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή και άλλη μία φορά στις προγραμματικές δηλώσεις του Τσίπρα. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει ψηφίσει σε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις την ίδια θέση, την οποία σήμερα αρνείται ή αρνείτο μέχρι χθες τουλάχιστον».