ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βολές εκατέρωθεν για την ονομασία των Σκοπίων

Στις 21 Απριλίου οι προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ - Κεντρική Εικόνα

Σε νέο πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, με εκατέρωθεν βολές να εξαπολύονται από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

H NΔ με την Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι «έχουμε μία κυβέρνηση που προσέρχεται σε διαπραγμάτευση για ένα εθνικό θέμα με δύο διαφορετικές θέσεις. Με ποια θέση διαπραγματεύεται σήμερα η κυβέρνηση; Να βγει να την πει σήμερα στον ελληνικό λαό ο κ. Δ. Τζανακόπουλος».

Εάν πάει η κυβέρνηση σε διαπραγμάτευση χωρίς να έχει εθνική θέση, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει, είναι τεράστια η ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης εάν πάει διχασμένη στη διαπραγμάτευση γι΄αυτό το εθνικό θέμα, σημείωσε και πρόσθεσε:

«Η Ν.Δ. δε θα ψηφίσει οποιαδήποτε λύση φέρει μεμονωμένα ένα κόμμα. Θα εξετάσει το σύνολο της διαπραγμάτευσης και το αποτέλεσμα που θα φέρει συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Βουλή».

«Η κυρία Μπακογιάννη θα έπρεπε να γνωρίζει και ως πρώην υπουργός Εξωτερικών ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με tweets», απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη βουλευτή της ΝΔ για το θέμα της ημέρας που δεν είναι άλλο από το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. 

«Όσο για την ουσία του ζητήματος, την ενημερώνουμε ότι η κυβέρνηση έχει και τη βούληση αλλά και την ικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα που κληροδότησε στη χώρα η δική της παράταξη.

Μέχρι τότε αναμένουμε να μας πει αν η θέση της σημερινής Ν.Δ. είναι αυτή του Κων. Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης», καταλήγει.

Ο υπ. Άμυνας, Πάνος Καμμένος, από πλευράς του, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας να καταλήξουν σε μία αξιοπρεπή λύση που δεν θα θίγει την Ελλάδα, χωρίς να χρειαστεί ψηφοφορία στη Βουλή ή η σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -την οποία πρότεινε για τυχόν αλλαγή της απόφασης που ελήφθη επί προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. 

Θεοχαρόπουλος: Σύνθετη ονομασία με χρήση erga omnes

Τη θέση του «υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων (erga omnes)» επανέλαβε με συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ‘984’ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι, για το ζήτημα της ονομασίας της FYROM, η κυβέρνηση παρουσιάζεται εγκλωβισμένη σε μια συμμαχία με ένα ακροδεξιό σχήμα και φαίνεται ότι δεν μπορεί με αποτελεσματικό και αποφασιστικό τρόπο να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Αυτό το οποίο δεν πρέπει να γίνει, είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος «είναι να επαναληφθεί και εδώ το αδιέξοδο που υπήρξε στο Κυπριακό το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Και στα δύο θέματα κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος και όχι υπέρ της χώρας».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι «θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα όταν έρθει η πρόταση» και ότι «δεν είναι υπεύθυνη στάση να κάνω εικασίες για ονομασίες αυτή τη στιγμή όταν δεν υπάρχει επίσημη πρόταση και αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης».

Αναφερόμενος στο συμβούλιο του 1992 είπε ότι είχαμε ένα αποτέλεσμα που οδήγησε σε αδιέξοδο» [..] ωστόσο «Το 2007, επί κυβέρνησης ΝΔ, έγινε αποδεκτή η σύνθετη ονομασία από το ελληνικό κοινοβούλιο, οπότε ακυρώθηκε διαπραγματευτικά εκείνη η αδιέξοδη λογική. Τότε, ήταν και ο κ. Καμμένος βουλευτής της ΝΔ και δεν διαφώνησε στη σύνθετη ονομασία. Οι συζητήσεις σήμερα πρέπει να γίνουν στη βάση μιας ρεαλιστικής λογικής και όχι στη βάση παραγωγής νέων αδιεξόδων για τη χώρα».

Τέλος, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι «πολιτικά παιχνίδια, λογικές κομματικής επιβίωσης και τακτικισμοί, από τους κυβερνητικούς εταίρους, ιδίως στα εθνικά θέματα, είναι επικίνδυνοι».

Xθες, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ανέφερε πως το πρώτο εξάμηνο του 2018 αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για την επίλυση του θέματος του ονόματος.

Κινητικότητα προαναγγέλλει ο Νίμιτς

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα Μάθιου Νίμιτς είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα αισιόδοξος για το ζήτημα δηλώνοντας ότι «τον επόμενο χρόνο το θέμα μπορεί και πρέπει να επιλυθεί».

Αθήνα, Σκόπια αλλά και οι Αμερικανοί δείχνουν να προσανατολίζονται αλλά και να ενθαρρύνουν για την επίλυση της ονομασίας το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Η αλλαγή κλίματος αλλά και η αισιοδοξία που διέπει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην ανάληψη της πρωθυπουργίας στην ΠΓΔΜ από τον Ζόραν Ζάεφ και στην επιθυμία του για την άμεση ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι ενδεικτικό αυτής της επιθυμίας από πλευράς Σκοπίων καθώς τον Ιούνιο και Ιούλιο θα πραγματοποιηθούν οι Σύνοδοι Κορυφής ΕΕ και ΝΑΤΟ όπου αναμένεται να συζητηθεί ή και να αποφασισθεί η ευρωατλαντική ένταξη της ΠΓΔΜ, κάτι που βέβαια προϋποθέτει την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ώστε να αποφευχθεί από ελληνικής πλευράς το βέτο.