ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πώς Γερμανός και Κάτσος έβαλαν «πόδι» στο Ελληνικό - Το παρασκήνιο

Στο τελικό στάδιο η επένδυση στο Ελληνικό - Κεντρική Εικόνα

Το ότι η σύμπραξη της Olympia Group (Πάνος Γερμανός) και VNK Capital (Βασίλης Κάτσος, Νέλη Κάτσου) βρισκόταν σε αναζήτηση μίας γερής επένδυσης στην Ελλάδα ήταν κάτι που όλοι γνώριζαν και περίμεναν, μετά το άδοξο τέλος που είχε η προσπάθειά τους να αποκτήσουν την Avis Hellas, αφού η Avis Budget Group άσκησε αιφνιδιαστικά το δικαίωμα πρώτης άρνησης για την πώλησή της. Όμως ακόμα κι έτσι, το deal της σύμπραξης για την απόκτηση του 12,8% της Lamda Development, με το οποίο μπαίνει δυναμικά στο έργο ανάπλασης του Ελληνικού, προκάλεσε αίσθηση στην αγορά.

Όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, η σύμπραξη των Olympia και VNK απέκτησε ποσοστό 12,8% της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Lamda Development (10,2 εκατομμύρια μετοχές), μέσω προσυμφωνημένης πράξης στην τιμή των 5,40 ευρώ ανά μετοχή (ενσωματώνοντας discount 16,6% έναντι του χθεσινού κλεισίματος της μετοχής της). Με την κίνηση αυτή, η σύμπραξη μπαίνει ως στρατηγικός επενδυτής στην εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Λάτση, που διατηρεί ποσοστό 51,9% της Lamda Development, ενώ το αμερικανικό επενδυτικό fund Blackstone διατηρεί ποσοστό 16,61%.

Όπως αναφέρει το mononews.gr, οι διαπραγματεύσεις για την είσοδο των Olympia και VNK στη Lamda Development είχαν περάσει κάτω από τα “ραντάρ” της αγοράς, υπό άκρα μυστικότητα, παρά το γεγονός ότι όλοι περίμεναν το επόμενο βήμα της σύμπραξης, και παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει ήδη εδώ και αρκετό καιρό.

Το timing της συμφωνίας αυτής κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, βέβαια, καθώς όλα δείχνουν ότι η μεγάλη επένδυση του Ελληνικού μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, με τα γραφειοκρατικά εμπόδια να υποχωρούν και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα να οδεύει προς κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πιθανότατα πριν το τέλος του έτους, δείχνοντας το δρόμο για την έναρξη των εργασιών. Πρόκειται για μία επένδυση αξίας άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην οποία η Lamda Development έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, συμμετέχοντας από κοινού με τον κινεζικό όμιλο Fosun και την αραβική Eagle Hills στην κοινοπραξία Global Investment Group, που θα υλοποιήσει την επένδυση.

Και πιθανότατα το deal του Ελληνικού δε θα είναι η τελευταία λέξη των Olympia και VNK, που συνεχίζουν να εξετάζουν διάφορες προοπτικές για επενδύσεις και σε άλλα projects.