ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Τα Hedge Funds βρήκαν επιτέλους μια φτηνή αγορά, την Ελλάδα

Die Welt: Ευφορία στην Ακρόπολη - Κεντρική Εικόνα

Ορισμένα hedge funds ξεκινούν να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, μετά από μία μακρά παύση, ποντάροντας στο ότι ο «πρώην ασθενής της Ευρώπης» έχει υποτιμηθεί από τους περισσότερους επενδυτές και προσφέρει πιθανές ευκαιρίες, σημειώνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Funds όπως η Brevan Howard, η Amber Capital και η VR Capital, εξετάζουν μια σειρά από ελληνικά στοιχεία ενεργητικού τους τελευταίους μήνες, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, ενώ επικαλούμενη δηλώσεις διαχειριστών, υποστηρίζει πως ενώ η Ελλάδα επωφελείται από την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, πολλοί επενδυτές έχουν αγνοήσει τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία λόγω της μακροχρόνιας κρίσης χρέους της χώρας.

«Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα. Είναι η μοναδική φθηνή αγορά», ανέφερε ο Joseph Oughourlian, ιδρυτής της Amber Capital, με 1,7 δισ. δολάρια σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, μέχρι πρότινος δεν είχε επενδύσει ποτέ στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι αγόρασε ελληνικά ομόλογα πριν από ένα χρόνο περίπου, προτού στραφεί προς τις μετοχές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τα προβλήματα με το χρέος, η χώρα θα μπορούσε  να αρχίσει να «ομαλοποιείται», με τους κινδύνους να έχουν απομακρυνθεί. Τον Νοέμβριο η αμερικανική εφημερίδα αποκάλυψε ότι η Amber είχε μερίδιο στον ΟΤΕ

Η WSJ σημειώνει ότι οι ελληνικές μετοχές παραμένουν πιο φθηνές σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες αγορές, τη στιγμή που εμφανίζονται σημάδια προόδου στην οικονομία, με την Ελλάδα να αναμένεται να βγει από το τελευταίο από τα τρία προγράμματα στήριξης τον Αύγουστο του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, μεταξύ των funds που έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στην Ελλάδα πρόσφατα, είναι και η VR Capital με έδρα το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, η οποία ειδικεύεται σε προβληματικά πάγια. 

Παράλληλα, έχει αυξήσει την έκθεσή της στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ελλάδας, η Autonomy Capital με έδρα τη Νέα Υόρκη που διαχειρίζεται ενεργητικό 5 δισ. δολαρίων.