ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τεράστιες οι δυνατότητες που προσφέρει το διάστημα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας

Τεράστιες οι δυνατότητες που προσφέρει το διάστημα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας - Κεντρική Εικόνα

Τo ελληνικό si-Cluster επισκέφτηκε σήμερα ο Γερμανός γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) Γιαν Βέρνερ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Corallia στο Μαρούσι, παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και φορέων του ελληνικού οικοσυστήματος διαστημικής. To si-Cluster είναι το μοναδικό οικοσύστημα καινοτομίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των αεροδιαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Corallia ως φορέα αρωγού και της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ).

Τον επικεφαλής της ESA συνόδευσαν ο K. Schrogl, επικεφαλής του γραφείου σχέσεων με τα κράτη-μέλη της ESA, ο F. Salzgeber, επικεφαλής του γραφείου μεταφοράς τεχνολογίας της ESA και οι C. Giannopapa και M. Abete, σύμβουλοι σχέσεων με τα κράτη στο γραφείο του γενικού διευθυντή της ESA. Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκαν ο Β. Μακιός, γενικός διευθυντής του Corallia, ο J. Sanchez, πρόεδρος του si-Cluster, ο Α. Πότσης, πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ και ο Γ. Συννεφάκης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δορυφορικών Υπηρεσιών και Διαστημικών Εφαρμογών του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

Ο κ. Woerner στην ομιλία του ανέδειξε τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει το διάστημα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Τόνισε ότι το διάστημα εισέρχεται πλέον σε πολλούς τομείς της οικονομίας, όπου αλληλεπιδρούν καθημερινά πολλοί παράγοντες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, της βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και οι πολίτες.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι απηύθυναν ερωτήσεις στον κ. Woerner σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές της ESA, την εμπορική αξιοποίηση του διαστήματος και τη συνεχώς ισχυροποιούμενη θέση της Ελλάδας στο διεθνές διαστημικό οικοσύστημα.

«Πιστεύω ότι αυτή η χώρα μπορεί πραγματικά να κάνει μεγάλα πράγματα στο διαστημικό τομέα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ.Βέρνερ.

Ο κ. Sanchez δήλωσε ότι «το ελληνικό διαστημικό cluster αποτελεί πλέον σημαντικό παίκτη στην ευρωπαϊκή διαστημική αγορά χάρη στη συντονισμένη και σκληρή δουλειά περισσότερων από 60 εταιριών, πανεπιστημιακών εργαστηρίων και ερευνητικών ινστιτούτων. Η ESA αναδεικνύει συνεχώς την ανάγκη για ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ βιομηχανίας και έρευνας και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε στο σχηματισμό μας, ώστε να αναδείξουμε διεθνώς το τεράστιο δυναμικό της καινοτομίας Made in Greece».

«Έχουν ξεκινήσει πάρα πολλές δράσεις για το διαστημικό τομέα στη χώρα, κάποιες από αυτές θα ανακοινωθούν σήμερα και σταδιακά πρόκειται να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας», είπε ο κ. Συννεφάκης.

Ο κ. Πότσης είπε ότι «με την επίσκεψη του κ. Wörner σήμερα επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι στον τομέα της διαστημικής βιομηχανίας η χώρα μας έχει περάσει στη φάση της ωριμότητας. Κάνουμε βήματα μπροστά προκειμένου να δημιουργηθεί ένας δυναμικός πόλος ανάπτυξης καινοτομίας. Σε συνεργασία η βιομηχανία με τα πανεπιστήμια θα παράγουν προϊόντα με καθαρά εξαγώγιμο χαρακτήρα. Η ESA είναι ένας σημαντικός πυλώνας στη συγκεκριμένη προσπάθεια, όπου εδώ και δέκα χρόνια ενισχύει τη χώρα και τη βιομηχανία, προκειμένου να πετύχει τους στόχους της».