ΑΓΟΡΕΣ

Κλείσιμο στα υψηλά ημέρας, με σαφέστατη ενίσχυση του τζίρου

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Άνοδο σημείωνουν οι μετοχές - Κεντρική Εικόνα

 

 

Θετικότατες εκπλήξεις επεφύλασσε η τελευταία συνεδρίασης της εβδομάδας, σε όσους έχουν απομείνει να παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς το σύνολο των αναλυτών προέβλεπε μία μάλλον "ήσυχη" συνεδρίαση με συσσώρευση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και προέκυψε σημαντική άνοδος με κλείσιμο στα υψηλά ημέρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της Αγοράς, οι αισιόδοξες προβλέψεις - δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος στις Ευρωπαϊκές Αγορές και το αξιοπρόσεκτο "short covering" οδήγησαν την Αγορά σε ισχυρή άνοδο.

Η κίνηση αυτή επιβεβαίωσε όλους όσους υποστηρίζουν ότι στην παρούσα φάση η Αγορά εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στην επόμενη εβδομάδα και τις πιθανές εξελίξεις από το επικείμενοEurogroup, ενώ οι όποιες σημαντικές επιπτώσεις θα φέρει η νέα αυξημένη φορολογία και οι οποίες αναφέρονται από αρκετούς διεθνείς οίκους και όχι μόνο, θα τύχουν "δεύτερης ανάγνωσης", σχετικά αργότερα.

Στο πολυνομοσχέδιο που κατετέθη στη Βουλή αναφέρεται το τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank, σημειώνοντας πως "σηματοδοτεί μία νέα φάση η οποία προσδιορίζεται από δύο αντίρροπες δυνάμεις: Μπορεί να σημάνει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεν, αλλά θα φέρει υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2016 δε". Παράλληλα, η Alpha Bank παραθέτει και τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας κατά το τρέχον και το επόμενο έτος, αναμένοντας ύφεση από 0,3% έως 0,7% το 2016. Πάντως, όπως τονίζει, η οικονομία ενδέχεται να καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, ενώ το 2017 η αύξησή του αναμένεται να ξεπεράσει το 2%.

Από εκεί και πέρα και το σημερινό +5,50% του τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους πρωταγωνιστές ημέρας, ενώ επιβεβαίωσε όλους όσους υποστηρίζουν πως το Χ.Α. έχει επιστρέψει στον τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα, καθώς η αυξημένη εμπορευσιμότητα εξυπηρετεί τις κινήσεις των traders.

Ελάχιστοι οι υστερήσαντες από το ταμπλώ του FTSE25. Πιο συγκεκριμένα αμετάβλητοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι τίτλοι των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Jumbo και με απώλειες οι μετοχές τωνGrivalia Proerties (-0,81%) και Τιτάνα (-1,06%).

Από την πλευρά των κερδισμένων, τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώθηκαν από Alpha Bank(+7,14%), Eurobank (+5,77%), Ελλάκτωρα (+5,38%) και ΟΤΕ (+5,27%).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, μέσω των δημοπρασιών "είδε" το υψηλό ημέρας των 639,79 (+2,81%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 639,48 μονάδες με ημερήσια κέρδη 2,76%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 141,5 εκατ. από τα οποία τα 15,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σαφή υπεροχή των αγοραστών δείχνει η τελική εικόνα με 75 ανοδικές μετοχές, έναντι 35 πτωτικών, παρά ταύτα ακόμα και σήμερα δεκάδες μετοχές δεν "μπήκαν στον κόπο" να πραγματοποιήσουν έστω και μία συναλλαγή, φαινόμενο που έχει γίνει μόνιμο σε μεσαία και πολύ περισσότερο σε μικρή κεφαλαιοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και το σημερινό κλείσιμο και με σημείο αναφορά την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης έχει γυρίσει σε κέρδη 1,29% και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημειώνει οριακές απώλειες 0,02%.