ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: H ελληνική οικονομία επανήλθε σε ρυθμούς ανάπτυξης

Bloomberg: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας - Κεντρική Εικόνα

«H ελληνική οικονομία επανήλθε σε ρυθμούς ανάπτυξης και η χώρα μπόρεσε να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς αγορές» γράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal  αποτιμώντας σε άρθρο της τις εξελίξεις στην Ευρώπη το 2017.   

«Το 2017 υποτίθεται ότι θα ήταν η χρονιά που οι λαϊκιστικές επαναστάσεις που προηγήθηκαν σε ΗΠΑ και Βρετανία θα εξαπλώνονταν στην Ευρώπη, ανατρέποντας κυβερνήσεις και καταργώντας την συναίνεση για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Όμως η ΕΕ κατέληξε να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση και περισσότερο ενωμένη από όσο ήταν εδώ και χρόνια» γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

«Η νίκη Μακρόν στην Γαλλία τροφοδότησε με νέα ενέργεια την ευρωπαϊκή ιδέα. Κατά πρόσφατη την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς την διαμόρφωση κοινής πολιτικής Άμυνας, ενώ συζήτησαν φιλόδοξες προτάσεις για περαιτέρω οικονομική ενσωμάτωση. Η απαισιοδοξία που είχε επικρατήσει αρχικά ήταν υπερβολική, ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία κατέγραψε επιδόσεις καλύτερες του αναμενομένου.  Ελάχιστοι είναι οι πολιτικοί κίνδυνοι που διαφαίνονται στον ορίζοντα, ωστόσο η λαϊκιστική απειλή δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως, αλλά καραδοκεί για να επανεμφανιστεί, αν στο μέλλον οι ηγέτες της ΕΕ διστάσουν» καταλήγει η WSJ.

Economist Intelligence Unit: Αύξηση 1,1% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο στην Ελλάδα. Ωστόσο οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν αδύναμες λόγω των συνεχιζόμενων υψηλών επιπέδων χαλάρωσης στην αγορά εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ