ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοστέλο: Η «αναμόρφωση» της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και μετά το 2018

Ανησυχία Κοστέλο για την ιταλική κρίση και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα - Κεντρική Εικόνα

Αισιόδοξος για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM εμφανίστηκε ο Ντέγκλαν Κοστέλο, μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για τη συζήτηση της ελάφρυνσης του χρέους.

«Αυτές (οι μεταρρυθμίσεις) πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Γιούρογκρουπ της 22 Ιανουαρίου, οι οποίοι ελπίζω ότι τότε θα ενεργοποιήσουν τις συζητήσεις για την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους».

Ωστόσο,  προειδοποίησε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μακρύς και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η προσπάθεια αναμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας θα ολοκληρωθεί με την προβλεπόμενη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Είναι εμφανές ότι μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη θα χρειαστεί τη διατήρηση της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά ακόμα χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει την ανάγκη να διατηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το φορολογικό σύστημα, στα μέτρα που καθιστούν την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και στις ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος».

Νίκολα Τζιαμαρόλι: Μακροπρόθεσμος εταίρος για την Ελλάδα ο ESM

Στη γνωστή ευρωπαϊκή γραμμή για το ζήτημα του χρέους κινήθηκε ο εκπρόσωπος του ESM Νίκολα Τζιαμαρόλι. Στην ουσία απέφυγε να μιλήσει άμεσα για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους αλλά προσπάθησε να προωθήσει το αφήγημα του οργανισμού που θέλει τις ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις καθώς και τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού να επαρκούν για να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Μια θέση, όμως, που αντικρούει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ειδικότερα, ο κ. Τζιαμαρόλι είπε πως εφαρμόστηκαν με επιτυχία τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εντός του 2017, ενώ μετέφερε και την εκτίμηση του ESM ότι το συνολικό πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα μειώσει την αναλογία χρέους - ΑΕΠ της χώρας κατά 25% μέχρι το 2060, μια μείωση μεαγλύτερη των αρχικών προβλέψεων. 

Τέλος, εκτίμησε ότι μια τέτοια μείωση θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και ότι η συνεργασία της Ελλάδας με τον ESM θα συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια. «Με δάνεια προς την Ελλάδα που λήγουν σε πάνω από 40 χρόνια, η δέσμευσή μας προς την Ελλάδα και τα οφέλη από τους προνομιακούς όρους δανεισμού θα ξεπεράσουν χρονικά το πρόγραμμα. Ο ESM είναι ένας μακροπρόθεσμος εταίρος για την Ελλάδα».