ΔΙΕΘΝΗ

Ο κινηματογράφος επιστρέφει στην Σαουδική Αραβία

Ο κινηματογράφος επιστρέφει στην Σαουδική Αραβία - Κεντρική Εικόνα

Η Σαουδική Αραβία θα ανοίξει τους κινηματογράφους τον επόμενο χρόνο, καταργώντας την απαγόρευση 35 ετών, καθώς οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις επιταχύνονται στο συντηρητικό βασίλειο.

Σύμφωνα με ψήφισμα που πέρασε σήμερα, επιτρέπεται στο συμβούλιο της Γενικής Επιτροπής Οπτικοακουστικών Μέσων να χορηγεί άδειες στους κινηματογράφους.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι πρώτοι κινηματογράφοι αναμένεται να ανοίξουν τον Μάρτιο του 2018, όπως δήλωσε ο υπουργός πληροφόρησης και πολιτισμού Awwad Alawwad.

«Αυτό σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή στην ανάπτυξη της πολιτιστικής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Alawwad σε δήλωση του. «Οι κινηματογράφοι θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Οι κινηματογράφοι είναι παράνομοι από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν οι αυστηροί ισλαμιστικοί περιορισμοί έγιναν αυστηρότεροι.

Άλλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες περιλαμβάνουν διάταγμα που επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν από τον Ιούνιο του 2018.

Η κυβέρνηση αναμένει το άνοιγμα 300 κινηματογράφων με πάνω από 2.000 οθόνες μέχρι το 2030, συμβάλλοντας με 24 δισ. δολάρια στην οικονομία και δημιουργώντας 30.000 θέσεις εργασίας.