ΔΙΕΘΝΗ

«Ναι» από το Συνέδριο του SPD για συνομιλίες με CDU για «μεγάλο συνασπισμό»

Στο συνέδριο του SPD τα βλέμματα σε Γερμανία και Ευρώπη - Κεντρική Εικόνα

Οι 600 συμμετέχοντες στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) έδωσαν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες «ανοικτού αποτελέσματος» με τους Χριστιανοδημοκράτες για νέο μεγάλο συνασπισμό. Οι πρώτες συναντήσεις θα μπορούσαν να διεξαχθούν ήδη την επόμενη εβδομάδα.

Η ηγεσία του κόμματος οφείλει να διεξάγει ανοικτού αποτελέσματος συνομιλίες χωρίς δεσμεύσεις και οποιονδήποτε αυτοματισμό. Η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών δεσμεύτηκε επιπλέον ότι θα γίνει ψηφοφορία μετά τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού σε νέο συνέδριο τον Ιανουάριο.

Το προεδρείο αποδέχτηκε σχετική πρόταση του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης του Αμβούργου Ολαφ Σολτς. Αυτό σημαίνει ότι και τα 440.000 μέλη του SPD θα μπορέσουν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της ενδεχόμενης τελικής συμφωνίας νέου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του SPD Μάρτιν Σουλτς, στόχος είναι να αποτυπωθεί σε ενδεχόμενο κυβερνητικό πρόγραμμα με τους Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές το μάξιμουμ της σοσιαλδημοκρατικής ατζέντας. «Πρώτα τα πολιτικά μας περιεχόμενα και σε καμία περίπτωση αυτοματισμός προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Σουλτς ο οποίος έδωσε νωρίτερα και το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει και το οποίο συνοψίζεται σε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και περισσότερη Ευρώπη.

Δεδομένου ότι επίκειται και το συνέδριο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας στα μέσα Δεκεμβρίου και φυσικά η περίοδος των Χριστουγέννων, οι διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν πιθανότατα στις αρχές Ιανουαρίου. Οι δε επίσημες διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν το Μάρτιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2013 οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων διήρκεσαν 87 μέρες. Η τελική κυβερνητική συμφωνία μεταξύ των εταίρων θα τεθεί και πάλι στην κρίση των μελών του SPD. Σε αυτά τα συμφραζόμενα και σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το Πάσχα.

Επανεξελέγη ο Σουλτς

Αργά το απόγευμα ο Μάρτιν Σουλτς επανεξελέγη στην προεδρία του κόμματος λαμβάνοντας το 81,9% των ψήφων. Μολονότι καταγράφει σημαντική πτώση σε σύγκριση με το 100% που είχε λάβει την περασμένη άνοιξη, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός μπορεί να είναι μάλλον ικανοποιημένος.

Μετά τον εκλογικό κόλαφο που υπέστη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου αλλά και τη στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα πιθανής συγκυβέρνησης με την Μέρκελ δεν ήταν λίγοι εκείνοι εντός των κομματικών τειχών που τον είχαν επικρίνει σφόδρα, αμφισβητώντας τον ανοιχτά ενόψει του σημερινού συνεδρίου.