ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Bρετανικό δημοψήφισμα και ευρωπαϊκές δομές

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΙΟΝΗΣ
Bρετανικό δημοψήφισμα και ευρωπαϊκές δομές - Κεντρική Εικόνα

Το βρετανικό δημοψήφισμα καθώς και ο δημόσιος διάλογος που διεξήχθει  στην Μ. Βρετανία  έχουν προκαλέσει ενα σοκ όχι μόνο στην ευρωπαική κοινή γνώμη αλλά και στις ευρωπαϊκές δομές. Είναι το λιγότερο αφελές να πιστέψει κάποιος ότι μετά το βρετανικό δημοψήφισμα  η ΕΕ θα επανέλθει στην πρότερη κατάσταση ανεξάρτητα αν θα παραμείνει το ΗΒ στην ΕΕ.  Δεν πρόκειται να επανέλθει  στην κανονικότητα γιατί πολύ απλά αυτό που θεωρείται ‘κανονικότητα΄για την γραφειοκρατία των Βρυξελών δεν είναι ανεκτό από καμμία ευρωπαϊκή κοινωνία. Το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο την κριτική σε ένα σύστημα που αποφασίζει με απουσία των εθνικών κυβερνήσεων.

Το προσφυγικό και η οικονομική κρίση ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο την αδυναμία των δομών της ΕΕ και της ΟΝΕ να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.  Βέβαια πολλές φορές η ιστορία επηρεάζεται από τις ‘στιγμές’ και η στιγμή της δολοφονίας της J. Cox επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα.  Αυτή η στιγμή της δολοφονίας της  Cox δεν βελτίωσε όμως τον τρόπο με τον οποίο η ευρωζώνη δημιουργεί θέσεις εργασίας, προιόν, διαχειρίζεται την κρίση χρέους. Τουναντίον η ΕΕ συνεχίζει να επιφυλάσσει για τον εαυτό της τον ρόλο του παρατηρητή και σχολιαστή ειδήσεων. Και το σημείο της κατάπτωσης είναι τέτοιο όπου το  Spiegel λίγες μέρες πριν ο Γιούνκερ επισκεφθεί την Ελλάδα και επιλύσει για πολλοστή φορά τα προβλήματά μας να τον χαρακτηρίζει μέθυσο και τεμπέλη. Το έσχατο σημείο αποτέλεσε η αντίδραση του προέδρου του Ε.Κ και της ΕΕ στην προχθεσινή ολομέλεια του ΕΚ

Aνεξάρτητα  αν θα παραμείνει το ΗΒ  ή οχι η ΕΕ πρέπει να ενσωματώσει τα αποτελέσματα της συμφωνίας Kάμερον Τούσκ τον Φεβρουάριο του 2016. Αυτή η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από το ευρ.κοινοβούλιο αλλά και από τα εθνικά σε διάστημα δύο ετών. Αυτή η συμφωνία αναγνωρίζει την θεμελιώδη δυνατότητα του Ην. Βασιλείου να αποφασίζει σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο για το τι θα πράξει για το μεταναστευτικό, τους αλλοδαπούς εργαζόμενους στην Βρετανία για την κοινή αγροτική πολιτική κ.α. Αυτή η συμφωνία δημιουργεί ένα σημαντικό δεδομένο για τις χώρες μέλη. Δύνανται να διεκδικήσουν ένα διαφορετικό πλαίσιο πολιτικών και δράσεων για εξαιρετικά σημαντικά θέματα.  Ακυρώνει το ευρωπαικό κεκτημένο και επιτρέπει πλέον να συζητηθεί το μέγιστο θέμα των Ιταλικών τραπεζών σύμφωνα με τα ιταλικά δεδομένα, επιτρέπει να συζητηθεί το θέμα της μη εκπλήρωσης των προϋποθέσεων του Συμφώνου Σταθερότητας από την Γαλλία λαμβάνοντας υπόψη τις γαλλικές ανάγκες, επιτρέπει στα χώρες του Vizegrad να διαμορφώσουν μια διαφορετική πολιτική για το μεταναστευτικό.

Και ελπίζουμε να επιτρέψει να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους με βάση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Διονύσιος  Χιόνης
Καθηγητής Οικονομικών ΔΠΘ