ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Στο ίδιο έργο θεατές

Χ.Α.: Διόρθωση, μέσω μη τραπεζικών blue chips       - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών και σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, η προσοχή των αγορών θα παραμείνει επικεντρωμένη στις ΗΠΑ, εν αναμονή νεότερων για το πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης Τραμπ και στις διεθνείς αντιδράσεις μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, "η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σχεδιάζει τη δημιουργία θυγατρικής τράπεζας, που θα επικεντρώνεται σε επενδύσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελπίζοντας ότι θα κρατήσει μερικά από τα δισεκατομμύρια της Βρετανίας μετά το 'Brexit", σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

"Τo περίγραμμα του νέου τομέα, που θα μπορούσε αρχικά να επικεντρωθεί στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες που κατακλύζουν την Ευρώπη και να δανείσει περίπου 7 - 8 δισ. ευρώ τον χρόνο, δόθηκε στους ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, την Τρίτη", σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Σκοπός του είναι να συγκεντρώσει περισσότερες από τις διεθνείς δαπάνες ανάπτυξης της ΕΕ σε μια μονάδα, η οποία θα είναι επίσης σε θέση να συνεργαστεί με τις διάφορες εθνικές τράπεζες ανάπτυξης της ΕΕ.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη συνεδρίαση - καρμπόν με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, όπου η μεταβλητότητα καλά κρατεί στον τραπεζικό κλάδο, έστω και αν οι τραπεζικές μετοχές έχουν ανακάμψει αισθητά από τα πρωινά χαμηλά και ταυτόχρονα επιμένει η αδύναμη - επιφυλακτική εικόνα, στο ταμπλό των μη τραπεζικών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη FTSE, με αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται μόνο οι Eurobank (+1,01%), ΔΕΗ (+2,29%), Motor Oil (+1,06%) και Σαράντης (+2,23%).

Από τις μετοχές που υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Attica Bank (-3,23%), Πειραιώς (-2,9%), Viohalco (-1,39%), Ελλάκτωρα (-1,35%) και ΟΛΠ (-2,25%, με ελάχιστες συναλλαγές).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με διαθέσεις να κινηθούν ψηλότερα οι Frigoglass (+9,72%), Quest Holdings (+4,17%) και Intralot (+1,96%).

Ελάχιστα πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης, ο τζίρος φθάνει στα 10,5 εκατ., από τα οποία τα 0,3 εκατ. αφορούν "πακέτα", ενώ ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 731,34 (+0,52%) και 723,6 μονάδων (-0,54%).

Για την μερική αλλαγή των τεχνικών δεδομένων, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 737 μονάδων.