ΔΙΕΘΝΗ

«Μαύρη λίστα» για τους φορολογικούς παραδείσους εξετάζει το ECOFIN

H νέα λίστα φορολογικών παραδείσων για το 2017 - Κεντρική Εικόνα

Σε μια «μαύρη λίστα» των παγκόσμιων φορολογικών παραδείσων θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σήμερα οι 28 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ιθύνοντες, αυτή λίστα θα έχει περίπου 20 χώρες που δεν συνεργάζονται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Επιπλέον, συμφωνήθηκε πως θα δημοσιοποιηθεί και μια «γκρίζα» λίστα με 40 περίπου χώρες που έχουν λάβει δεσμεύσεις ότι θα αλλάξουν τη νομοθεσία τους προκειμένου να συμμορφωθούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Τέλος, Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε χθες ότι θα υπάρχει και μία τρίτη λίστα με εννιά χώρες που έχουν λάβει προθεσμία μέχρι το Φεβρουάριο, για «ανθρωπιστικούς λόγους», καθώς έχουν χτυπηθεί από φυσικές καταστροφές.

Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εν λόγω λίστες αποτέλεσαν αντικείμενο «παζαριών» μεταξύ των κρατών-μελών, κάποια από τα οποία έχουν διπλωματικές σχέσεις με τις εν λόγω χώρες.

«Σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος, αλλά ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί» δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στο ECOFIN ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι «πρέπει να διατηρηθεί η πίεση». «Μπορούμε να υπολογίζουμε στην Επιτροπή για να συνεχίζει να πιέζει στο εσωτερικό της ΕΕ αλλά κυρίως στις χώρες που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα», είπε ο ίδιος επαναλαμβάνοντας ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν αποτελεί «φορολογικό παράδεισο» και γι' αυτό δεν βρίσκονται στις εν λόγω λίστες. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι κάποια κράτη-μέλη έχουν «πρακτικές» οι οποίες ευνοούν την φοροαποφυγή.

«Θέλουμε αυτή η λίστα να είναι πλήρης, αποτελεσματική και δίκαιη. Να είναι πλήρης σημαίνει ότι κανένα κράτος δεν πρέπει να μπορεί να αποφύγει τις ευθύνες του εάν δεν σέβεται τους κανόνες φοροδιαφυγής, εάν δεν καταπολεμά σταθερά τη φοροδιαφυγή» δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ.

«Ο κατάλογος αυτός πρέπει να είναι αποτελεσματικός, δηλαδή πρέπει να μας επιτρέπει να επιβάλλουμε κυρώσεις σε όσους δεν σέβονται τους κανόνες, ώστε να αλλάζουν τη συμπεριφορά τους. Και τέλος πρέπει να είναι δίκαιη. Εύχομαι να έχουμε ένα μηχανισμό που επιτρέπει στα κράτη που δε σέβονται τους κανόνες, να συμμορφωθούν το συντομότερο δυνατό» προσέθεσε.