ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Δεν πρέπει να χάνεται χρόνος για την επανεκκίνηση της οικονομίας

ΓΙAΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
Χατζηθεοδοσίου: Οι εκλογές να αποτελέσουν την απαρχή μίας πορείας με αναπτυξιακό πρόσημο - Κεντρική Εικόνα

Το βράδυ του Σαββάτου ανακοινώθηκε η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς, κάτι που δείχνει ότι η τρίτη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία. Αυτό ως γεγονός είναι σημαντικό γιατί έτσι αποτρέπεται μία νέα παράταση στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών που θα είχε αρνητικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Μία ακόμα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα «πάγωνε» ακόμα περισσότερο την αγορά και θα επιβάρυνε το κλίμα εσωστρέφειας. Όλοι θυμόμαστε ποια ήταν η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στις προηγούμενες συζητήσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η αγορά είχε «νεκρώσει» και κανείς δεν μπορούσε να προδικάσει τίποτα. Φαίνεται λοιπόν ότι απετεύχθη ένας νέος γύρος αβεβαιότητας. Δεν υπάρχουν βέβαια λόγοι για πανηγυρισμούς, καθώς για να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έπρεπε για μία ακόμη φορά να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερες επιβαρύνσεις πολιτών και μελών της επιχειρηματικής κοινότητας. Επειδή όμως είμαι ρεαλιστής, οφείλω να επισημάνω ότι όπως έχουν δείξει και οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις, σε αυτό το χρονικό σημείο και όσο οι δανειστές έχουν το «πάνω χέρι», δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών.

Μόνο αν επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία και μπει επιτέλους σε αναπτυξιακή τροχιά θα μπορούμε να υποστηρίζουμε με περισσότερα επιχειρήματα τις θέσεις μας. Άρα η ψυχρή λογική λέει ότι το βασικό μας μέλημα πρέπει να είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Και αυτό απαιτεί συντονισμένες ενέργειες και ξεκάθαρο πλάνο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, μόνο με ενισχυμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με προσέλκυση νέων σοβαρών επενδύσεων μπορεί να αντστραφεί το κλίμα. Και ακριβώς σε αυτό το σημείο οφείλει να εστιάσει η κυβέρνηση και να προχωρήσει στις απαραίτητες δράσεις. Μία από αυτές που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, είναι η αποκατάσταση των αδικιών στο φορολογικό πεδίο. Είναι αναγκαίο οι ελληνικές επιχειρήσεις να βρουν ζωτικό χώρο να «αναπνεύσουν» και οι πολίτες να ανακουφισθούν. Όσο συνεχίζεται η υπερφορολόγηση, τόσο καθυστερεί και η διαδικασία ανάκαμψης. Και αυτό είναι κάτι που δεν συμφέρει κανέναν.

*Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας