ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Μία BMW 4X4…X4!

Μία BMW 4X4…X4! - Κεντρική Εικόνα
Μία BMW 4X4…X4! - Κεντρική Εικόνα 2
Μία BMW 4X4…X4! - Κεντρική Εικόνα 3

Η επέκταση της γκάμας Χ της BMW έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και μάλιστα με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την εταιρία.

Λογικό άρα Μετά την Χ5, την Χ3 την Χ6 και την Χ1, να πρέπει να συμπληρωθεί το… αριθμητικό κενό.

Αυτό ακριβώς έκανε η Χ4 και το έκανε με μεγάλη επιτυχία, γιατί ίσως προσφέρει το πιο βολικό σχήμα και το πιο πρακτικό μέγεθος απ’όλες. Εχει άπλετους χώρους (και για αποσκευές) αλλά δεν είναι τόσο «κτήνος» όσο η Χ6 και η Χ5 ούτε τόσο «μικρή» όσο η Χ1.

Είναι με λίγα λόγια μία πρόταση που καταφέρνει να προκαλεί όσο πρέπει, αλλά όχι περισσότερο και να χωράει όσα και όσους πρέπει χωρίς καθόλου χαμένο χώρο.

Το μοναδικό σημείο που ίσως χωλαίνει, είναι ο χώρος για τα κεφάλια των πίσω αν είναι ψηλοί, αλλά αυτό είναι μία υποχώρηση που οι υποψήφιοι αγοραστές δεν σκέφτονται καν γιατί αφορά όλα τα κουπέ SUV.

Με αυτά λυμένα, η καθημερινότητα με μια Χ4, ακόμα και μέσα στην Αθήνα, είναι ιδιαίτερα ευχάριστη γιατί το μοντέλο κρύβει τον όγκο του και τα κιλά του, τόσο από τους εξωτερικούς παρατηρητές όσο και από τον οδηγό ο οποίος με τα βοηθήματα της εταιρίας, το πολύ ευχάριστο τιμόνι και το σχεδόν τέλειο αυτόματο κιβώτιο, νιώθει ότι οδηγεί ένα πολύ πιο μικρό και ελαφρύ όχημα.

Και αυτό έχει ιδιαίτερα σημασία γιατί η Χ4 δεν κουράζει στην πόλη ενώ εννοείται ότι στους αυτοκινητόδρομους είναι στο στοιχείο της.

Επιστρέφοντας στην πόλη, κάτι άλλο που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι η χαμηλή κατανάλωση. Ο δίλιτρος πετρελαιοκινητήρας παρά την απόδοση των 190 ίππων έχει δεχθεί τόσες επεμβάσεις ώστε καταναλώνει ελάχιστο καύσιμο.

Η επίσημη μέτρηση λέει 5.4 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα (μικτά) αλλά στην πράξη, ακόμα και τα λίγο κάτω από 6.5 λίτρα της δοκιμής μας με κίνηση μόνο μέσα στην πόλη είναι ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα!

Η οικονομία είναι σημαντικός παράγοντας ακόμα και για κάποιον που έχει να δώσει τα 50.000 ευρώ που χρειάζονται για την απόκτησή της, ωστόσο, αυτό που πραγματικά αναζητά είναι η σπορ πολυτέλεια. Και σε αυτό το κομμάτι, η BMW X4 της δοκιμής μας, με πακέτο Μ, είχε να πει πολλά. Από το υπέροχο παχύ δερμάτινο τιμόνι, μέχρι τα ανατομικά καθίσματα με την ηλεκτρικά ελεγχόμενη πλευρική στήριξη και τον εξοπλισμό ασφαλείας και διασκέδασης, μέχρι τα εντυπωσιακά και δυνατά φώτα xenon και τις ρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας του κινητήρα για το αποτέλεσμα που κάθε φορά θέλει ο οδηγός. Η BMW X4 σίγουρα δεν αφορά πολλούς συμπατριώτες μας.

Με 190 άλογα, 8 δεύτερα για τα 0-100 και τελική 212 χ.α.ω., η Χ4 δεν είναι απλά ένα καθημερινό diesel SUV αλλά ένα ξεχωριστό τετράτροχο για λίγους και ισχυρούς.

Κείμενο - επιμέλεια  Χρήστος Δασκαλόπουλος