ΑΓΟΡΕΣ

Σπάει τα κοντέρ η βιομηχανία στην Ευρωζώνη

Σπάει τα κοντέρ η βιομηχανία στην Ευρωζώνη - Κεντρική Εικόνα

Πιο υψηλά κινήθηκε το Νοέμβριο ο δείκτης μεταποίησης της ευρωζώνης (PMI) στις 60.1 μονάδες, το υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2000 και ενώ αναμενόταν στις 60. Τον Οκτώβριο ήταν στις 58.5.

Ο PMI στην παραγωγή είναι στις 61 μονάδες, το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2011, από 60.8 που αναμενόταν, και τις 58.8 που ήταν τον Οκτώβριο.

Ο δείκτης τιμών παραγωγής στις 56.8 μονάδες, το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2011, πολύ κοντά στο 56.7 που ήταν η πρόβλεψη και από τις 55.8 που ήταν τον Οκτώβριο.

Η βιομηχανία στην ευρωζώνη είχε τον καλύτερο μήνα των τελευταίων 17 ετών παρά το γεγονός ότι τιμές αυξάνονται ταχύτερα από κάθε άλλη φορά την τελευταία εξαετία. Το 2017 αναμένεται να είναι η καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας, από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης της ευρωζώνης.

«Τα αποτελέσματα του Νοεμβρίου δείχνουν καθαρή εικόνα βελτιωμένου PMI για όλες τις χώρες, που οδηγεί την μεταποίηση στην καλύτερη επίδοση από το dot com boom», σημείωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.