ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή βοήθεια 2,95 εκατ. ευρώ σε 725 απολυμένους στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκή βοήθεια 2,95 εκατ. ευρώ σε 725 απολυμένους στην Ελλάδα - Κεντρική Εικόνα

Ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 2.949.150 ευρώ σε 725 εργαζομένους που απολύθηκαν στην Ελλάδα από εννέα εταιρίες υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η οικονομική αυτή ενίσχυση προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση και θα χρηματοδοτήσει μέτρα για την επαγγελματική καθοδήγηση και κατάρτιση των απολυμένων, καθώς και μέτρα στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων.

Οι απολυμένοι απασχολούνταν σε σούπερ-μάρκετ ή καταστήματα λιανικής που πωλούσαν οικιακές συσκευές ή τρόφιμα. Οι έμποροι λιανικής πώλησης υπέφεραν από τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών μεταξύ 2008 και 2015 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας, οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν κατά 60% σε τμήματα του κλάδου. Σε όλη τη χώρα, 11 περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης και της Κεντρικής Ελλάδας, επηρεάζονται από τις απολύσεις.

Η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) θα καλύψει το 60% του συνολικού κόστους στήριξης των απολυμένων, εκ των οποίων το 85,2% είναι ηλικίας άνω των 55 ετών, γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση μιας νέας θέσης εργασίας.

Η ενίσχυση για την Ελλάδα ύψους 2.949.150 ευρώ εγκρίθηκε με 565 ψήφους υπέρ, 71 κατά και 11 αποχές.