ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταξίδι Τσίπρα στην Κίνα προς αναζήτηση... επενδυτών

Ταξίδι Τσίπρα στην Κίνα προς αναζήτηση... επενδυτών - Κεντρική Εικόνα

Πολυήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα ξεκινά από σήμερα το απόγευμα ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στην πολυμελή ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν από κυβερνητικά στελέχη, μέχρι θεσμικούς φορείς και επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων της οικονομίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα στις 5μμ και η παραμονή του στην Κίνα θα διαρκέσει ως τις 6 Ιουλίου.

Το ταξίδι κατά τρόπο συμβολικό, θα ξεκινήσει λίγες ώρες μετά την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του κυρωτικού νόμου για τη σύμβαση παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ στην κινεζική εταιρεία Cosco. Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν την κυβέρνηση άφησαν ικανοποιημένη την κινεζική εταιρεία, καθώς ουσιαστικά επαναφέρουν το νομοσχέδιο στην αρχική συμφωνία.

Μαζί με τον Α. Τσίπρα θα ταξιδέψουν η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης  Μπαλτάς, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας κ.ά. Την αποστολή θα συμπληρώνουν 40 θεσμικοί φορείς και επιχειρηματίες.

Αύριο, Σάββατο, ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV και θα παραθέσει δείπνο προς τα μέλη της επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής αποστολής.

Την Κυριακή θα έχει συνάντηση με το Πρόεδρο του Wanda Group, ενώ θα επισκεφθεί το τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI και θα έχει συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας. Η ημέρα θα κλείσει με επίσκεψη στο Σινικό Τείχος.

Το κυρίως πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκινά τη Δευτέρα με την επίσημη τελετή υποδοχής, την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ, τις διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, την υπογραφή διμερών συμφωνιών και τη συμμετοχή σε επιχειρηματικό φόρουμ. 

Την Τρίτη οι πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιέν Αν Μεν και θα έχει συνάντηση με τον 
πρόεδρο της Κίνας, Ξι Γινπίνγκ.

Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στη Σαγκάη όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων τον πρόεδρο της Cosco, τον πρόεδρο της εταιρίας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba, τον πρόεδρο της τεχνολογικής εταιρείας ΖΤΕ και της επενδυτικής εταιρίας Fosun. Θα έχει επίσης συνάντηση με το δήμαρχο της Σαγκάης, Γιανγκ Ξιόνγκ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με την ελληνική αποστολή, θα αναχωρήσει για την Αθήνα το απόγευμα της Τετάρτης.