ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη η συνάντηση κυβέρνησης-θεσμών

Στις 14 Μαϊου επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα - Κεντρική Εικόνα

Σε εξέλιξη είναι από τις 11.05 η συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσιο της γ' αξιολόγησης. 

Τα θέματα του τομέα της ενέργειας συζητώνται αυτήν την ώρα μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, καθώς η πρώτη οργανωτική συνάντηση, κατά την οποία τέθηκε η ατζέντα των επόμενων επαφών, διήρκεσε μόλις 40 λεπτά της ώρας.

Αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση, στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι τα εργασιακά δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων καθώς έχουν κλείσει τα συνδικαλιστικά ζητήματα (προϋποθέσεις για κήρυξη απεργίας, πλαίσιο για τους συνδικαλιστές). Απομένει να οριστικοποιηθούν τα θέματα του συνταξιοδοτικού, δηλαδή ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων. Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος την ερχόμενη Παρασκευή, στη συνάντηση που θα έχουν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με τα στελέχη των Θεσμών.

Και από τις δύο πλευρές εκφράζεται αισιοδοξία ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) το προσεχές Σάββατο και πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, κάτι που άλλωστε ανέφερε χθες, μετά το Euro Working Group, ευρωπαϊκή πηγή. Ο ίδιος παράγοντας δήλωσε επίσης πως στόχος είναι η τελική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης να επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, εφόσον έχουν νομοθετηθεί όλα τα προαπαιτούμενα.