ΑΓΟΡΕΣ

Οι νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, δεν προβλημάτισαν, προς το παρόν, τους αγοραστές

Οι νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, δεν προβλημάτισαν, προς το παρόν, τους αγοραστές - Κεντρική Εικόνα

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινείται, μέχρι στιγμής, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς παρατηρείται, σχεδόν, "γενική επιστράτευση" από τις Δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE25, προκειμένου να επιτευχθεί κλείσιμο μέσα στην δύσκολη ζώνη 631 - 640 και ει δυνατόν το εβδομαδιαίο κλείσιμο να είναι υψηλότερα των 631,35 μονάδων, προκειμένου ο Δείκτης να κλείσει (σε εβδομάδα) υψηλότερα από την αρχή τους έτους.

Η επιστροφή των αγοραστών, στον Τραπεζικό κλάδο και όχι μόνο, βρήκε "πάτημα" στις θετικές δηλώσεις - εκτιμήσεις Ευρωπαίων Αξιωματούχων, ενώ φαίνεται να αξιοποιείται θετικά και το ευνοϊκό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές.

Την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα και οι Πιστωτές της μπορούν να υπογράψουν συμφωνία προκειμένου η Χώρα να λάβει την επόμενη δόση από το δάνειο διάσωσης στη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο CNBC. Στο περιθώριο της συνεδρίασης των "G7" στην Ιαπωνία  ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε, επίσης, πως "αυτοί που τάσσονται υπέρ μιας μεγάλης, εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσης του χρέους έχουν μετριάσει τη στάση τους και αυτοί που έχουν πει πως δεν χρειάζεται ελάφρυνση επίσης έχουν αλλάξει στάση λίγο βοηθώντας να κλείσουν τα χάσματα στις διαπραγματεύσεις".

"Από τους Έλληνες έχουμε πάρει πολλά και τους έχουμε δώσει λίγα", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην εφημερίδα "Le Monde", τασσόμενος υπέρ της άμεσης μείωσης του Ελληνικού χρέους.

Από την άλλη, σχετικό "τροχοπέδη" στις κινήσεις των αγοραστών, αποτέλεσε το έγγραφο του Bloomberg, που αναφερόταν στις απαιτήσεις - εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Πιο συγκεκριμένα, ριζικές κινήσεις για το χρέος απαιτεί το ΔΝΤ, σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει το Bloomberg. Παράλληλα επαναφέρει μαύρα σενάρια για τις Τράπεζες καθώς κάνει λόγο για πιθανή ανάγκη έως και 20 δισ. ευρώ για την περαιτέρω ενίσχυσή τους που θα μπορούσε να καλυφθεί από το "μαξιλάρι" του προγράμματος του ESM που δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

Στο έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο ζητείται από τους Ευρωπαίους να δεχτούν πάγωμα των πληρωμών της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρξει ελάφρυνση χρέους αυτό μπορεί να φτάσει έως και το 293,8% του ΑΕΠ το 2060.

Επίσης το Ταμείο βλέπει ελάχιστα έσοδα από τις Ιδιωτικοποιήσεις, της τάξης των 5 δισ ευρώ έως το 2030.

"Εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό των πληροφοριών αυτών", σημειώνει το πρακτορείο.

Σε κάθε περίπτωση και μέχρι την συμπλήρωση των πρώτων τεσσάρων ωρών συνεδρίασης, οι ενεργοί αγοραστές δείχνουν "απτόητοι" καθώς ο Δείκτης ελάχιστα έχει υποχωρήσει από τα υψηλά ημέρας, όμως απομένει σημαντικός χρόνος και τίποτα δεν έχει κριθεί, τουλάχιστον ως προς τα τεχνικά ζητούμενα.

Ο τζίρος δείχνει να πλησιάζει τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ το +3,31% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, δείχνει τους μέχρι στιγμής θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 25αρη, με τα μεγαλύτερα κέρδη ξεχωρίζουν οι Coca-Cola HBC (+4%), ΕΧΑΕ (+3,91%) και Μυτιληναίος (+3,86%).

Ο Δείκτης στις 632,82 μονάδες (+1,69%), ενώ η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών πλησιάζει το 3 προς 1.