ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ακριβότερο τουρισμό προσελκύουν τα περιβαλλοντικά πιστοποιημένα ξενοδοχεία

Ακριβότερο τουρισμό προσελκύουν τα περιβαλλοντικά πιστοποιημένα ξενοδοχεία - Κεντρική Εικόνα

Η ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων φαίνεται πως προσελκύει υψηλότερου εισοδήματος τουρίστες, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου είναι πολλοί οι ταξιδιώτες που προτίθενται να πληρώσουν έως και 20% περισσότερο, για να μείνουν σε κάποιο περιβαλλοντικά πιστοποιημένο ξενοδοχείο. Τα παραπάνω είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μεταδιδάκτορας στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Σοφία-Ναταλία Μποέμη, στο περιθώριο του συνεδρίου "Cultural Sustainable Tourism", που διεξάγεται από σήμερα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α).

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ιταλία, όπου παρά την οικονομική κρίση,ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων που ενδιαφέρονται να πιστοποιηθούν περιβαλλοντικά αυξάνεται συνεχώς» ανέφερε η κ. Μποέμη.

«Αυτό έχει να κάνει κυρίως με την πολιτική του ξενοδοχείου, σχετικά με το είδος των τουριστών που επιθυμεί να προσελκύσει» ανέφερε ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημήτρης Βλάχος, σημειώνοντας: «Μέσα στο πακέτο προσφέρεις και την τουριστική εμπειρία αλλά δεν φτάνει μόνο να λέει κανείς ότι είναι περιβαλλοντικά πιστοποιημένος, πρέπει και να το αποδεικνύει».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, σύμφωνα με την κ.Μποέμη, ότι τα περισσότερα πιστοποιημένα καταλύματα στην Ελλάδα βρίσκονται στην Κρήτη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Άλλωστε, «αναβαθμίζοντας τις τουριστικές υποδομές ειδικά σε δημοφιλείς τουριστικά προορισμούς», όπως τόνισε ο Άγις Παπαδόπουλος, καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, αφενός επιβαρύνεται λιγότερο η περιοχή, αφετέρου μειώνεται το λειτουργικό κόστος των ίδιων των ξενοδοχειακών μονάδων. «Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε μελετήσει παρεμβάσεις όπου η δαπάνη ενέργειας μειώθηκε περισσότερο από 50%» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Σημείωσε μάλιστα ότι το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τη βελτίωση ενεργειακής απόδοσης τόσο των τουριστικών υποδομών, όσο και εξειδικευμένων κτιρίων υψηλής ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας, όπως είναι τα μουσεία και συγκεκριμένα μνημεία. «Στόχος είναι να διασφαλίζουμε ότι θα παρέχουν τις συνθήκες που θέλουμε στους επισκέπτες τους, αλλά συγχρόνως θα διατηρούνται και θα συντηρούνται στις επόμενες γενιές» πρόσθεσε.

Το διεθνές συνέδριο, με τίτλο «Cultural Sustainable Tourism», διοργανώνεται από το Εργαστήριο Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό IEREK (International Experts for Research Enrichment and Knowledge Exchange) και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.